Afschaffen die menselijke passies: politiek correct en genderneutraal


Antonin Cee, Politiek Correct, Diversiteit, Genderneutraal

Het zijn vreemde tijden die de geschiedenis het menselijk bedrijf voorhoudt. Vreemd omdat het nog onduidelijk is wat we er mee aan moeten. Op zich is dat niet bijzonder. Elke tijd heeft zijn eigen obscure kanten voor hen die haar meemaken. Daar is het dit nog niet afgemaakte heden voor. We snappen nog niet welke richting het op gaat, zitten er midden in en hebben er nog geen retrospectieve inkijk aan kunnen geven.

Opscheppen over de eigen voortreffelijkheid

Neem nou dat sociale bevel van politieke correctheid, dat de wereld in een bui van neo-humanistische ijver kreeg opgelegd. De tegenwoordige Gutmensch die diversiteit eist, terwijl dat toch iets is dat het ook zonder menselijke bemoeienis kan stellen. Als we even geen acht slaan op het fanatiek beleden consumptiegeloof van deze tijd, is die diversiteit er gewoon.

Het is echter een strenge opgave die de beijveraars van het juiste politieke denken ons geven. Waarschijnlijk komt ze voort uit die oer-christelijke trek de morele lat zo hoog mogelijk te leggen. Het zal vast goed bedoeld zijn al is het praktisch gesproken natuurlijk onmogelijk. Maar de westerse mens gewend als hij is tegen zijn eigen natuur in opstand te komen, heeft het eerder gezien. In de Middeleeuwen en ook nog heel wat later, hadden we de knechting des vlezes. Dat wilde niet echt lukken en de donderpreken waren dan ook niet van lucht. Het is niet veel anders nu. Een verkeerd woord naar een gekleurde medebroeder en je krijgt er ongenadig van langs.

Antonin Cee, Politiek Correct, Diversiteit, Genderneutraal
Van Rijksmuseum Twenthe

Het grappige is dat heel wat getinte plekken op deze wereld aan dit prachtige westerse bedenksel absoluut geen boodschap hebben. Terwijl het hier juist gaat om mensen met een niet-witte huidskleur waarop het concept naar hartenlust toegepast wil worden. Veel goedlachse volkeren – let op de diversiteit – halen er grinnikend hun schouders over op. Maar ach, een onschuldige gril vinden ze, die verder geen kwaad kan. Ze kan nog wel eens van pas komen. Als we het goed spelen kunnen we er alleen maar ons voordeel mee doen.

Dat brengt de aanhangers van deze nieuwe danspas in de wals der ethiek niet in verlegenheid. Integendeel zelfs, ze bijten zich er alleen maar vastberadener in vast. Wie het juiste denken in huis heeft, moet het goede voorbeeld geven is hun adagium. De rest volgt van zelf wel als ze tot het juiste inzicht gekomen zijn. Een prachtige manier van heimelijk opscheppen over de eigen voortreffelijkheid en een nieuwe vorm van missiedrang.

Het verdient alle lof

Een van de symptomen van een beschaving op haar retour is het gebrek aan werkelijkheidszin. Ze raakt opgesloten in haar eigen ego en raakt het contact met de wereld kwijt. Want laten we er recht voor uitkomen: we zijn allemaal racisten, xenofoben, en of het nu mannen of vrouwen zijn, we hebben allemaal een seksistische instelling.

De natuur, slim als ze is, heeft dat zo gewild. Het gaat heel ver terug. Toen ze ons leerde dat we alleen in stamverband kunnen overleven. Dat die stammen inmiddels wat groter zijn geworden doet aan het atavistische gevoel niets af. Verzot als ze is op kinderkroost verzon ze een meiotisch voortplantingssysteem gebaseerd op penetrerende mannetjes en ontvangende vrouwtjes. Die moeten wat in elkaar zien natuurlijk, anders heeft dat geen zin. Daar is wat Spielerei bij nodig om het in de juiste banen te leiden.

Gelukkig komt ook nu de aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen niet in het geding. Want zo lang we niet aan het klonen slaan of op chemische wijze baby’s kunnen maken, zou het er anders slecht voor ons uitzien.

‘Een man mag best proberen mij te versieren’, zo schreef een welwillende vrouw onlangs als reactie op gebabbel over genderneutraliteit op een of ander internetforum. Een rondborstige opmerking, die ik graag hoor. Er zijn echter ook andersdenkenden.

Antonin Cee, Politiek Correct, Diversiteit, Genderneutraal
De aantrekkingskracht der seksen

‘Dat zal dan wel geen aantrekkelijke vrouw zijn’, was de reactie van een mannelijke internetter. Waarschijnlijk om te benadrukken dat hij een fervente voorstander van de neutrale opstelling is. In zijn enthousiasme ging hij daarbij geheel voorbij aan de seksistische ondertoon van zijn opmerking.

Natuurlijk, er zijn heel wat mensen die zich meer aangetrokken voelen tot hun eigen sekse en laat ze. Maar om die dan zo maar genderneutraal te behandelen lijkt me ook weer niet gepast. Ik vind dat ze een pluim verdienen. De wereld is al aardig vol. Hetero’s doen weliswaar ook aan geboortebeperking. Maar homo’s zijn in dat opzicht rigoureuzer. Dat verdient toch alle lof. Geef ze toch gewoon dat streepje voor…

De ironie van Thainess

De politieke correctheid moet het einde van het tribale denken inluiden, zo schijnt het. Of dat op korte termijn lukken gaat valt te bezien. Thailand, het land dat ik al heel wat jaren bewoon, heeft als het zo uitkomt de mond vol over Thainess. Er is weliswaar geen mens die kan duiden wat dat nou precies is en ook ik zal dat hier niet proberen. Maar een ding is zeker, het heeft iets met de bijzonderheid van het eigen volk te maken.

Het ironische van dit alles is dat een dergelijke overtuiging in het geheel niet uitzonderlijk is.
Buiten het ‘historische’ uitverkoren volk uit de Bijbel waren er heel wat andere die zichzelf dat predicaat ook toebedeelden. Ook Nederland deed er aan mee, lees Schama er maar eens op na. En eigenlijk doet het dat nog.

Heimelijk misschien, want zichzelf lekker chauvinistisch liefhebben mag alleen in het geniep. Behalve wanneer Oranje speelt natuurlijk. In eigen huis is een mens niet bang, want dat kent hij op zijn duimpje. En slechts wat we kennen kunnen we liefhebben. Zo eenvoudig is het toch?

Breed gezien kan het streven naar politieke correctheid ontdaan van de kneuterigheid waarmee het vaak toegepast wordt, opgevat worden als poging om de wereld tot een grote stam aaneen te smeden. We zijn per slot van rekening vanaf de tijd dat we nog verzamelaars waren in steeds grotere verbanden gaan samenleven. En we weten allemaal dat als we deze wereld nog wat langer willen laten doordraaien, we er met zijn allen de schouders onder moeten zetten.

Het moet zich ergens op botvieren

Antonin Cee, Politiek Correct, Diversiteit, Genderneutraal

Te verwachten is dat we op een dag andere planeten zullen moeten koloniseren. Wegens overbevolking en gebrek aan grondstoffen op de onze. Maar ook om psychologische redenen. De mens is een agressief wezen dat de dingen naar zijn hand wil zetten. Een van zijn eigenschappen is dat hij de natuur wil onderwerpen en daar ook het instrumentarium voor heeft.

Dat begon al toen hij in het verre verleden twee stenen tegen elkaar sloeg om ze van een scherp randje te voorzien. Toen hij landbouw ging bedrijven, dieren domesticeerde, werktuigen ontwierp en niet langer genoegen nam met wat natuurlijk voorhanden was.

Het menselijk vernuft moet zich ergens op kunnen botvieren en heeft zijn avontuurtjes nodig. En een avontuur op een andere planeet vraagt een grote collectieve inspanning en zal moeilijk gerealiseerd kunnen worden zolang we nog in stamverband denken.  Ook zullen zaken als klimaatverandering en andere ecologische problemen pas opgelost worden als het met wereldwijde consensus gebeurt.

Als politieke correctheid en het streven van de Gutmensch op deze wijze gezien wordt zeg ik volmondig ja.


Antonin Cee
Over Antonin Cee 186 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

3 Comments

 1. Het is je waarschijnlijk ontgaan. Gutmensch is hier natuurlijk gebruikt met een zekere ironische speelsheid. Ik merkte het ook in het artikel op: het zijn goedlachse volkeren die niet te veel last hebben van correctheden. Andere leggen in goed christelijke traditie de morele lat zo streng mogelijk. Maar ik blijf hoop houden…

  • Die ironie is me inderdaad ontgaan.
   Maar met de laatste twee zin ben ik het van harte eens.

 2. Ik beschouw mezelf als redelijk belezen maar kon me niet herinneren ooit het woord ‘Gutmensch’ tegen te zijn gekomen. Ik las daarom maar eens de (door sommigen verfoeide) Wikipedia artikel daarover.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gutmensch
  Interessant te zien hoe dat woord in de geschiedenis is gebruikt.
  Misschien is dit wel een goede definitie: ‘In de beleving van de Gutmenschen weten zij wat goed is voor de mensheid, zij hebben tenslotte het beste met de mensheid voor. Wie hun visie niet deelt is dus fout en slecht en dient met alle middelen bestreden te worden.
  ‘Gutmenschen’ zijn er veel in de linkerkant van de samenleving maar ook rechts. Net als ‘politiek correct’.
  Ik denk dat je deze termen niet moet gebruiken omdat ze uitsluitend ‘ad hominem’ zijn, en wezenlijke argumentatie uit de weg gaat. Zij die die termen gebruiken maken zich er zelf ook schuldig aan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.