Polen MiG-29: Warschau wordt het eerste NAVO-lid dat straaljagers toezegt aan OekraïneCNN

Donderdag beloofde Polen er vier te sturen MiG-29 straaljagers In een belangrijke stap in de oorlog in Kiev om de Russische agressie te weerstaan, werd Oekraïne het eerste NAVO-lid dat dit deed.

President Andrzej Duda zei dat ongeveer een dozijn van de vliegtuigen – verworven van de voormalige Duitse Democratische Republiek – de komende dagen na ontmanteling zullen worden overgedragen.

“Wat betreft de MiG-29’s die nog steeds actief zijn in de verdediging van het Poolse luchtruim, er is een beslissing genomen op het hoogste niveau en we kunnen vol vertrouwen zeggen dat we MiG’s naar Oekraïne sturen”, zei Duda.

Warschau is de belangrijkste leverancier van zware wapens aan Kiev onder de NAVO-bondgenoten. De aankondiging van Polen dat het door de Sovjet-Unie ontworpen vliegtuigen zal sturen, betekent een stap verder dan de andere toezeggingen van de alliantie en zou druk kunnen uitoefenen op andere lidstaten om hetzelfde te doen. Andere NAVO-landen waren terughoudend om verder te gaan dan een beslissing om eerder dit jaar tanks naar Kiev te sturen, en de VS drong er donderdag op aan dat de stap van Polen de hand van Washington niet zou forceren.

Tijdens een persconferentie in Warschau sprak de Poolse president samen met zijn nieuwe Tsjechische tegenhanger, Peter Pawel, de gezamenlijke steun van beide landen uit voor Kiev.

“De Tsjechische Republiek en Polen zijn de absolute koplopers in de ondersteuning van Oekraïne op humanitair en militair niveau”, zei president Duda.

Polen was een van de meest luidruchtige Europese landen tegen Rusland – zelfs vóór de invasie van Oekraïne. Rusland wordt door velen in de politieke en diplomatieke kringen van Polen nog steeds gezien in de context van de Koude Oorlog. Poetin is door Warschau altijd als onbetrouwbaar beschouwd en de expansie van Rusland is iets dat koste wat het kost moet worden bestreden. Het is een van de weinige NAVO-landen die wettelijk verplicht zijn om te voldoen aan defensie-uitgaven van 2% van hun BBP en is een actief lid van de Europese Defensiegemeenschap.

De inzet van de MiG’s is geen onverwachte stap voor Polen, dat volledig in overeenstemming is met het NAVO-lidmaatschap. Dit zou de dynamiek binnen het bondgenootschap kunnen veranderen en voor veel landen als katalysator kunnen werken, of landen die tegen een grotere betrokkenheid van de NAVO bij het conflict zijn, zoals Hongarije, van streek kunnen maken.

De grote vraag is of het hetzelfde zal doen met Duitsland als het Groot-Brittannië en Amerika onder druk zet. Uiteindelijk kan het de bedoeling van Polen zijn om deze druk op andere bondgenoten op te bouwen.

Het Witte Huis zei donderdag dat het besluit van Polen om de straaljagers te sturen een “soevereine beslissing” was die president Joe Biden er niet toe zou brengen de F-16’s te sturen.

“Het verandert niets aan onze berekening voor de F-16’s”, zegt John Kirby, een topfunctionaris bij de Amerikaanse National Security Council.

“Dit zijn soevereine beslissingen die elk land neemt, en we respecteren die soevereine beslissingen”, zei hij later: “Ze moeten niet alleen beslissen wat ze gaan geven, maar ook hoe ze het gaan classificeren.”

“Ik denk niet dat het aan ons is om de beslissing van Polen op de een of andere manier te typeren”, zei Kirby, die weigerde de beslissing te onderschrijven.

Biden, die eerder dit jaar zei dat hij geen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne zou sturen, zei dat hij zich niet zou laten beïnvloeden door het besluit van Polen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigde in januari aan dat zijn land 14 Leopard 2-tanks zou leveren, buigend voor de toenemende internationale druk onder leiding van de Verenigde Staten, Polen en een groep andere Europese landen die Berlijn opriepen om zijn militaire steun en toezeggingen te vergroten. Ze sturen de voertuigen waarnaar ze zochten.

De aankondiging werd geëvenaard door de Verenigde Staten, die zeiden dat president Joe Biden 31 M1 Abrams-tanks aan Oekraïne zou leveren, waarmee het langdurige verzet van de regering tegen verzoeken van Kiev om de meer geavanceerde maar onderhoudszware voertuigen zou worden omgedraaid.

Naast tanks heeft Oekraïne aangedrongen op de levering van straaljagers aan de Verenigde Staten, met het argument dat de vliegtuigen nodig zijn ter verdediging tegen Russische raketten en drone-aanvallen.

Maar die motivatie is in twijfel getrokken door Amerikaanse en geallieerde functionarissen, die zeggen dat de jets onpraktisch zouden zijn omdat ze substantiële training vereisen en Rusland uitgebreide luchtafweersystemen heeft die ze gemakkelijk kunnen neerschieten.

Amerikaanse en Europese functionarissen hebben CNN eerder verteld dat F-16 straaljagers onder deze omstandigheden onpraktisch zijn. Duitsland heeft ronduit uitgesloten dat er straaljagers aan Oekraïne worden geleverd, terwijl Britse regeringsfunctionarissen dit sentiment hebben herhaald en zeiden dat ze van mening zijn dat het niet praktisch is om straaljagers naar Oekraïne te sturen.

Ondertussen zeiden de Poolse autoriteiten op donderdag dat ze negen leden van een spionnenring hadden gearresteerd die verdacht werden van “samenwerking” met de Russische geheime dienst FSB.

Minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kaminski zei dat de gearresteerden “buitenlanders waren die de oostgrens zijn overgestoken”.

“De verdachten voerden inlichtingenoperaties uit tegen Polen en bereidden sabotagedaden voor op verzoek van de Russische inlichtingendienst”, aldus de minister.

Kamiński onthulde dat het parket zes mensen beschuldigde van spionage en deelname aan een georganiseerde misdaadgroep.

De rechtbank besloot de zes in voorlopige hechtenis te nemen, in afwachting van het proces tegen de drie gearresteerden op woensdag, zei hij.

“Uit het bewijs blijkt dat het team de spoorlijnen in de gaten hield. “Zijn taken omvatten het autoriseren, volgen en documenteren van leveringen van wapens aan Oekraïne”, aldus de minister.

“Verdachten moeten voorbereid zijn op sabotageactiviteiten die gericht zijn op het verstoren van de levering van uitrusting, wapens en hulp aan Oekraïne”, vervolgde Kaminsky.

READ  De politie van Minneapolis wordt geconfronteerd met een instemmingsbesluit. Werken ze?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *