Poetin beroept zich op Stalingrad om de overwinning van het ‘nieuwe nazisme’ in Oekraïne te voorspellen

  • De Russische president sprak in Volgograd
  • Er zijn 80 jaar verstreken sinds de overwinning van de Sovjet-Unie in Stalingrad
  • Poetin loopt parallel met de campagne van Rusland in Oekraïne
  • Deze inhoud is geproduceerd in Rusland, waar de wetgeving de dekking van Russische militaire operaties in Oekraïne beperkt.

VOLKOGRAD, Rusland, 2 februari (Reuters) – President Vladimir Poetin kondigde donderdag de geest van het Sovjetleger aan, dat 80 jaar geleden de nazi-Duitse troepen in Stalingrad versloeg, dat Rusland Oekraïne zou verslaan in de greep van een nieuwe incarnatie van het nazisme. .

In een toespraak in Volgograd, tot 1961 bekend als Stalingrad, hekelde Poetin Duitsland omdat het hielp Oekraïne te bewapenen en zei hij, niet voor de eerste keer, dat hij klaar was om gebruik te maken van Ruslands volledige arsenaal aan kernwapens.

“Helaas zien we dat de ideologie van het nazisme in zijn moderne vorm en manifestatie opnieuw een directe bedreiging vormt voor de veiligheid van ons land”, zei Poetin tegen een publiek van militaire officieren en lokale patriottische en jeugdgroepen.

“Keer op keer moeten we de agressie van het collectieve Westen voorkomen. Het is ongelooflijk, maar het is een feit: we worden weer bedreigd met kruisen op Duitse Panther-tanks.”

Laatste updates

Zie nog 2 verhalen

Russische functionarissen trekken parallellen met de anti-nazi-strijd sinds Russische troepen bijna een jaar geleden Oekraïne binnentrokken.

Oekraïne, ooit onderdeel van de Sovjet-Unie, leed rampspoed door de handen van Hitler’s troepen – die parallellen werden afgedaan als valse voorwendsels voor een keizerlijke veroveringsoorlog.

Stalingrad was de bloedigste slag van de Tweede Wereldoorlog, toen het Sovjet Rode Leger, met meer dan 1 miljoen slachtoffers, in 1942-3 door de ruggen van de Duitse invasietroepen brak.

READ  De tropische storm Brett zal zich naar verwachting in de Atlantische Oceaan vormen en tegen woensdag een orkaan worden

Poetin beriep zich op wat hij de geest van de verdedigers van Stalingrad noemde om uit te leggen waarom hij dacht dat Rusland zou winnen in Oekraïne, door te zeggen dat de Tweede Wereldoorlog een symbool was geworden van ‘de onsterfelijkheid van ons volk’.

“Degenen die de Europese landen, waaronder Duitsland, meesleuren in een nieuwe oorlog met Rusland, en … de overwinning op Rusland op het slagveld verwachten, begrijpen blijkbaar niet dat een moderne oorlog met Rusland voor hen totaal anders zal zijn.” .

“We zullen onze tanks niet naar hun grenzen sturen, maar we hebben manieren om te reageren, en het zal niet eindigen met het gebruik van gepantserde voertuigen, en dat moet iedereen begrijpen.”

Overwinningsparade

Toen Poetin klaar was met spreken, gaf het publiek hem een ​​staande ovatie.

Poetin legde eerder bloemen bij het graf van de Sovjetmaarschalk die toezicht hield op de verdediging van Stalingrad en bezocht het belangrijkste herdenkingscomplex van de stad, waar hij een minuut stilte hield ter ere van degenen die tijdens de oorlog zijn omgekomen.

Duizenden mensen stonden langs de straten van Volgograd om naar de overwinningsparade te kijken.

Sommige moderne voertuigen zijn beschilderd met de letter ‘V’, een symbool dat wordt gebruikt door Russische troepen in Oekraïne.

Irina Solotoreva, 61, die zei dat haar familieleden vochten in Stalingrad, zag parallellen met Oekraïne.

“Ons land vecht voor gerechtigheid en vrijheid. We wonnen in 1942 en dat is een voorbeeld voor de huidige generatie. Ik denk dat we opnieuw zullen winnen, wat er nu ook gebeurt.”

READ  Mesaanval in Annecy Frankrijk: Zes gewonden, onder wie kinderen, zeggen ambtenaren

Op een heuvel met uitzicht op de rivier de Wolga ligt het Mamaev Kurgan Memorial Complex, met als middelpunt een kolossaal standbeeld van een vrouw die met een groot zwaard zwaait, bekend als The Motherland Call.

De vijf maanden durende strijd bracht de naar Sovjetleider Joseph Stalin vernoemde stad tot puin, terwijl aan beide kanten naar schatting 2 miljoen mensen werden gedood en gewond.

Een nieuwe buste van Stalin met maarschalken van de Sovjets Georgy Zhukov en Alexander Vasilievsky werd woensdag onthuld in Volgograd.

Ondanks Stalins staat van dienst als leider van hongersnoden die miljoenen doden en politieke onderdrukking die honderdduizenden het leven kostte, hebben Russische politici en schoolboeken de afgelopen jaren zijn rol benadrukt als een succesvolle leider in oorlogstijd die van de Sovjet-Unie een supermacht maakte.

Rapportage door Tatiana Gomosova Schrijven door Andrew Osborne Bewerking door Mark Trevelyan en Kevin Liffey

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *