Pleidooi voor ‘gerichte sancties’ tegen Thailand

Britse Europarlementariër wil sancties tegen militaire bewind Thailand

 

Hans Geleijnse, Charles Tannock, EU-sancties tegen Thailand
Charles Tannock met links partijgenoot en premier David Cameron

Europa moet de Thaise militaire junta met gerichte sancties tot herstel van democratie en vrijheid van meningsuiting dwingen. Dat betoogt de Britse Conservatief Charles Tannock, een invloedrijke veteraan in het Europese parlement, in een deze week gepubliceerd artikel in het magazine New Europe.  De beperkte maatregelen die de Europese Unie nam nadat, aldus Tannock, ‘generaal Prayut en zijn cohorten’ de gekozen regering van premier Yingluck omverwierpen, sorteren volgens hem onvoldoende effect.

Na de putsch van 22 mei 2014 schortte de Europese Unie directe politieke contacten met de nieuwe militaire machthebbers op. Dat betekende geen wederzijdse officiële bezoeken meer. Ook werden onderhandelingen over vrijhandel bevroren. Tannock meent dat de Thaise junta de protesten van Europa totaal heeft genegeerd. ”Europa was dapper met woorden, maar er is geen enkele betekenisvolle sanctie afgekondigd. De junta heeft geen democratisch mandaat en wil niet eerder dan mei 2017  vrije verkiezingen houden. Of dat gebeurt is nog maar de vraag. Het parlement is niet meer dan een jaknikker van de militairen.  Openbare bijeenkomsten van meer dan vijf personen zijn verboden. Opponenten van het bewind worden, ook zonder tegen hen ingebrachte aanklachten, gearresteerd en gevangen gezet. Media die het wagen het Prayut-regime te bekritiseren zijn uit de lucht gehaald of mogen niet meer worden gedrukt.”

Tannock wil tegen de Thaise junta het ‘Birma-model’ volgen. Ten tijde van de militaire dictatuur daar hanteerde de Europese Unie de zgn. ‘carrot and stick’-politiek, oftewel straf wanneer sprake was van repressie en beloning wanneer stappen richting democratie en herstel van mensenrechten werden gezet, zoals vrijlating van politieke gevangenen. Tannock: ”De EU begon daarmee in 199o en de sancties waren altijd zorgvuldig gericht, zodat ze een grote impact hadden op de militaire autoriteiten en andere gezagsdragers die het land met ijzeren vuist regeerden. Tegelijkertijd werd ervoor gewaakt dat het dagelijks leven van gewone mensen er zo min mogelijk door werd getroffen”.

Sancties waren bijvoorbeeld het intrekken van visa of het tijdelijke bevriezen van banktegoeden van Birmezen op een Europese zwarte lijst. Tannock noemt de recente vrije verkiezingen – in Myanmar – ‘een paar jaar geleden nog ondenkbaar’ – een netto resultaat van deze flexibele sanctie-politiek. “Niemand zal beweren dat alleen de Eu-sancties dat bereikten. Maar onze sancties zorgden er wel voor dat de binnenlandse oppositie een krachtiger drukmiddel en positie had in onderhandelingen met het regime.”

De Europarlementariër verwacht dat een soortgelijk beleid tegen de Thaise militaire junta snel succes kan hebben. ”De Europese invloed op Thailand is veel sterker dan die op Myanmar. Europa is Thailands tweede grootste investeerder en de derde handelspartner. Bovendien blijft de onder zware druk staande Thaise economie voor een onevenredig groot deel afhankelijk van het toerisme. Het internationale aanzien van Thailand is daarom van het allergrootste belang. Sancties van welk soort ook zouden de reputatie van het land zeer schaden.”  Sancties tegen Thailand zouden volgens Tannock ook andere landen in de regio tot nadenken dwingen over het prijskaartje dat hangt aan het varen van een anti-democratische koers. Hij herinnert eraan dat Europa soortgelijke sancties tegen dertig andere autoritair geregeerde  landen heeft ingesteld en spreekt er zijn verbazing over uit dat tegen Thailand nog geen enkele maatregel is genomen.

Het Thaise bewind heeft zich tot nog toe ongevoelig getoond voor westerse kritiek. Er is, ook volgens de Thaise media, sprake van dat generaal Prayut en zijn regering juist door die kritiek zich poiltiek en economisch meer op China en Rusland oriënteren. De relatie met de Verenigde Staten is inmiddels uiterst koel geworden. Donderdag heeft de Nederlandse ambassadeur in Thailand in een ontmoeting met generaal Prayut namens de Europese Unie ‘herbevestigd’ dat Thailand zich moet houden aan internationale verdragen die het heeft odnertekend en democratie en vrijheid van meningsuiting volledig moeten worden hersteld. In een door de ambassade uitgegeven persbericht wordt niet over de mogelijkheid van verdergaande Europese sancties tegen het bewind gerept. De ontmoeting vond plaats in vriendelijke en beleefde atmosfeer, meldt de verklaring

http://neurope.eu/article/thailand-the-case-for-sanctions/

Gerelateerd: https://www.trefpuntazie.com/nederlandse-ambassadeur-hartogh-spreekt-generaal-prayuth/

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

5 Comments

 1. Even niet verder kijkend dan Zuid-Oost Azië: hoe verdedig je als EU sancties tegen een ASEAN-lid als Thailand ‘wegens gebrek aan democratie’ terwijl je andere notoire ASEAN-dictaturen (Vietnam, Brunei, Laos, Cambodja) in dat opzicht ongemoeid laat? De onderhandelingen over de inhoud van een vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst met Vietnam, bij voorbeeld, zijn onlangs afgerond……………..

  • Daar heb je zeker een punt, Cornelis K.! Helaas is consistentie en consequent optreden in de diplomatie soms ver te zoeken, en niet alleen bij de VS en Europa. Vaak is het wat het Westen betreft ook een show off, even het thuisfront laten zien dat onze normen en waarden hoog in het vaandel worden gehouden. Waarschijnlijk is het zo dat Brussel reageert op ontwikkelikngen in Thailand (meer uitingen van repressie, suggesties van latere datum verkiezingen) en beseft dat de fluwelen handschoen geen zoden aan de dijk zet. Plus het verkeerde signaal afgeeft aan andere landen in de regio. Hoe het ook zij, een fermere stellingname van het Westen zal zeker in dank aanvaard worden door Thai die zo snel mogelijk terugwillen naar meer democratische verhoudingen en vrijheid van meningsuiting.

 2. Enige druk uitoefenen met 2017 in het vooruit met zijn belofte [Prayut] kan geen kwaad.
  Het voordeel van de twijfel mogen ze van mij nog hebben tot dit tijd.
  Men laat al blijken dat dat de verstandhoudingen makkelijk een andere positie in kunnen nemen en daar kan Europa ook nog wel bij als men te veel gaat drammen.
  Saloondemocraten zouden dat ook eens moeten overwegen.

 3. Die Charles Tannock toch! De vinger aan de pols hoor. Meneer heeft het tekort aan democratie in Hongarije en Polen opgelost en legt nu de focus op Thailand. Hongarije en Polen zijn opgelost, toch? Ja toch? Hij heeft gelijk met wat ie zegt over Thailand maar een dikkere bezem in het EU huis zou ook niet misstaan. Kun je alles tegelijk aanvegen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.