Phrathat Sri Song Rak, liefde tussen twee volkeren.

Phra That si song rak

Phrathat Sri Song Rak, Thai: พระ ธาตุ ศรี สอง รัก, betekent letterlijk de stoepa ter ere van twee liefdes. Het is een boeddhistische pagode gebouwd rond 1560 door Laotiaanse en Thaise koningen. Het is gelegen aan de Man-rivier in het Dan Sai-district, de provincie Loei in het huidige Thailand. Op ongeveer 30 kilometer van de grens tussen Thailand en Laos. De pagode wordt normaal de ‘Stupa of Love from the Two Nations’ genoemd.

Phra That si song rak

De oude koninkrijken Lan Xang en Ayutthaya hadden een sterke gemeenschappelijke band en stonden tegenover een gemeenschappelijke vijand, de Birmezen. Rond 1556 besloten de koningen van de twee provincies, koning Say Setthathirath van Lan Xang en koning Maha Chakkraphat van Ayutthaya, een grote tempel te bouwen ter ere van een pact van wederzijds respect en verdediging tussen de twee koninkrijken. De koningen bouwden Phrathat Sri Song Rak net op de grens tussen hun koninkrijken.

Phra That si song rak
Phra That si song rak

Een replica van de steen, waar de overeenkomst in gebeiteld is, staat nu nog bij de pagode.

Een deel van de tekst luidt:

De komende generaties mogen het territorium van de ander niet schenden en onteigenen. Ze mogen niet hebzuchtig zijn of op een bedrieglijke manier handelen in hun interactie totdat de zon en de maan op dit land vallen.

Phra That si song rak

Toen de Fransen het Dan Sai-district annexeerden als onderdeel van Laos, dat zij gekolonialiseerd hadden, namen ze de steen mee naar Vientiane. Daar is de steen op een gegeven moment helaas aan stukken geslagen. De resten liggen nu in het Haw Phra Kaew Museum in Vientiane.

Phra That si song rak
Phra That si song rak
Phra That si song rak

De pagode is ongeveer 20 meter hoog en heeft een vierkante basis van 9 meter.

De lokale bevolking houdt al eeuwenlang, elk jaar op 15 mei, een rituele offerande aan de voorouders bij Phrathat Sri Song rak.

Phra That si song rak

Het boeddha beeld van Phrathat Sri Song rak.

Het boeddha beeld in de kleine boot is achter glas geplaatst omdat er teveel goud opgeplakt werd. Tegenwoordig plakken de mensen het goud dan maar op het glas waardoor het beeld bijna onzichtbaar geworden is.

Phra That si song rak

© Lode Engelen, foto’s genomen in Dan Sai op 29.02.2020 en 21.06.2018.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*