Phimai, een stukje Khmer geschiedenis

Phimai, groot en belangrijk religieus heiligdom

Phimai, dorp in noordoostelijk Thailand op 60 kilometer van Nakhon Ratchasima, geniet grote naamsbekendheid  Die komt van een uit de Khmer-tijd stammende massieve tempel, gebouwd in de elfde en twaalfde eeuw, maar ook in de dertiende eeuw werden er nog gebouwen aan het complex toegevoegd. De oude stad Phimai was een rechthoek van 565 op 1030 meter, deels omringd door een slotgracht en deels door de Mun en de Chakarat  rivieren. Phimai, is waarschijnlijk afgeleid van “Vimaya” wat op de deurkader van de zuidelijke ingang staat. De inscriptie geeft aan “Kamrateng Chakata Vimaya” en de constructie van een heilig beeld “Kamrateng Chakata Senapati Trilokayavijaya” in 1108. Er word verondersteld dat Phimai al bestond in het oude Khmer rijk.

Lode Engelen Phimai

Phimai is al in 1936 geregistreerd in de staatskrant van Thailand, en sindsdien is er gestaag aan gerestaureerd. Tussen 1964 en 1969 is er, met hulp van de Fransen, zeer veel herstelwerk verricht. De restauratie is voornamelijk gedaan door de structuren volledig af te breken, de stenen allemaal te nummeren, en dan steen voor steen terug op te bouwen. Later is het project “Historical park Phimai” opgestart. Op 12 april 1989 is de site plechtig geopend door prinses Maha Chakri Sirindhorn (dochter van koning Bhumibol ).

Lode Engelen Phimai

Lode Engelen Phimai

De gaanderijen rond het heiligdom waren vroeger met bogen in zandsteen overspannen, maar daar is slechts heel weinig van overgebleven.

Lode Engelen Phimai

Lode Engelen Phimai

Lode Engelen Phimai

In het midden van het heiligdom staat de belangrijkste Prasat. Opgetrokken in witte zandsteen in de elfde of twaalfde eeuw. De hoofdingang van de Prasat is naar het zuiden gericht, dit in tegenstelling tot andere heilige Khmer constructies waar de ingang meestal naar het oosten gericht is.

Lode Engelen Phimai

De Prasat bestaat uit twee belangrijke delen:  de Mandata, een toren, die als voorkamer gebruikt werd voor de Dhaty, de eigenlijke tempel. Het hele gebouw is versierd met beeldhouwwerken, meestal geven die episodes van de Ramayana, en Bhoeddistische verhalen weer. Op deze Prasat staat op de zuidelijke kant een dansende Shiva.

In de toren een beeld van Jayavarman de zevende. Jayavarman VII  was waarschijnlijk een neef van koning Suryavarman II en het is mogelijk dat zijn vader, Dharanindravarman, kortstondig op de troon zat. Mogelijk was hij ten tijde van zijn troonsbestijging reeds 60 jaar oud, maar heeft in zijn regeerperiode onder andere Angkor Tom in Siem Reep in Cambodia gebouwd, en nog vele andere kleinere projecten, waaronder de renovatie van Phimai. Zijn moeder kwam waarschijnlijk uit deze streek.

Lode Engelen Phimai

De platformen rond de centrale Prasat waren vroeger overdekt met een houten constructie waarop dakpannen. De dakpannen zijn nog teruggevonden verspreid rond de platformen, de houten constructie is volledig verdwenen, enkel gaten in de zandsteen waar de palen inzaten zijn nog duidelijk te zien.

Lode Engelen Phimai

Lode Engelen Phimai

Een beeld van hoe de ramen van de gaanderijen er uitzagen toen ze nog in gebruik waren.

Lode Engelen Phimai

De Naga brug, een in zandsteen gebouwd platform dat naar een doorgang leidt aan de zuidelijke kant van het heiligdom.

Lode Engelen Phimai

Lode Engelen Phimai

 

Fotos genomen in Phimai op 20.09.2017 © Lode Engelen

 

 

 

Deze pagina delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Google+
 

Lees ookgerelateerde berichten

Eén reactie

  1. Leuk om te lezen, prachtig om te zien.

    Berthy

Reageer

E-mail (wordt niet gepubliceerd)