Petitie om echtpaar Van Laarhoven uit Thaise cel te krijgen


TT redactie, Van Laarhoven, petitieMeer dan zestig coffeeshophouders zijn een online petitie gestart om Johan van Laarhoven, de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, uit de Thaise cel te halen.

Van Laarhoven is daar vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar, wat effectief neerkomt op 20 jaar. Zijn Thaise echtgenote Tukta is wegens medeplichtigheid voor 16 jaar achter de tralies beland.

De initiatiefnemers willen de coffeeshophouder naar Nederland halen.

Onderzoek naar witwassen

De petitie is inmiddels ruim tweeduizend keer ondertekend. Door Van Laarhoven naar Nederland te halen, willen de initiatiefnemers zorgen dat hij een eerlijk proces krijgt. De petitie moet de Nederlandse overheid aansporen om daar werk van te maken.

Van Laarhoven werd in 2014 met echtgenote Tukta in Thailand opgepakt. Justitie in Nederland werkte op dat moment al aan een onderzoek rond het witwassen van 20 miljoen euro. De coffeeshophouder, die in 2008 zijn aandelen in The Grass Company verkocht, woont in Thailand, en daarom werden de Thaise autoriteiten ingeschakeld. Er werd gevraagd naar informatie over bankrekeningen, en of de Thaise politie Van Laarhoven wat vragen wilde stellen.

Gedoogbeleid

Het Aziatische land begon toen een eigen onderzoek naar Van Laarhoven, waarop de Tilburger werd opgepakt. Eerder doken er al verhalen op dat de Nederlandse justitie de Thaise autoriteiten heeft ingefluisterd om zelf ook eens een onderzoek te beginnen.

In Thailand werd Van Laarhoven veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig moet uitzitten. Hij werd veroordeeld vanwege het witwassen van drugsgeld. Volgens zijn advocaat snapt de Thaise rechtbank het Nederlandse gedoogbeleid niet.

De Thaise rechter wenste echter met dat gedoogbeleid geen rekening te houden. Hij oordeelde dat de Nederlandse activiteiten van Van Laarhoven in Thailand als illegaal worden beschouwd en dat het daaruit verkregen inkomen naar Thaise maatstaven als ‘drugsgeld’ moest worden aangemerkt. Het echtpaar werd om die reden veroordeeld wegens het ‘witwassen van drugsgeld’. De advocaten van het tweetal hebben hoger beroep aangetekend.

In Nederland speelt het onderzoek rond The Grass Company nog altijd.

Lees ook:

Hof: geen straf voor wietvoorraad achter de deur

Twee directeuren van coffeeshopketen opgepakt

Bron: http://www.crimesite.nl/petitie-om-coffeeshophouder-thaise-cel-krijgen/

Petitie ondertekenen: https://petities.nl/petitions/johan-van-laarhoven-moet-een-eerlijk-proces-krijgen-op-nederlandse-bodem–2?locale=nl


Redactie
Over Redactie 654 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.