Persvrijheid Zuidoost-Azië nog steeds onder de maat

Redactie TT, Reporters without Borders, Pravit, Journalisten

 

Persvrijheid Zuidoost-Azië is nog steeds onder de maat. Dat laat de editie van dit jaar van de persvrijheid-index zien, samengesteld door Reporters Without Borders (RSF.) 

Daarbij gaat het onder meer om censuur, media tegenwerken en journalisten de mond snoeren. Of tegen hen onderdrukkende wetten gebruiken voor juridische vervolging of om vast te zetten. Ook worder er journalisten moedwillig vermoord. Dit zijn enkele voorbeelden waarom dit continent nog steeds achterblijft bij hun wereldwijde tegenhangers in de World Press Freedom Index waarin 180-landen genoemd worden.

Persvrijheid

Pluralisme, media-onafhankelijkheid, transparantie en zelfcensuur zijn factoren waarmee rekening is gehouden bij het bepalen van de score. Die is berekend op basis van de antwoorden op een vragenlijst, ingevuld door experts over de hele wereld en ondersteund door kwalitatieve analyse. Met uitzondering van Maleisië, Thailand en Brunei slaagden de overige Zuidoost-Aziatische landen er niet in om hun ranglijst te verbeteren of vielen terug.

ReportersWithoutBordersPersvrijheid

Maleisië is de grootste beweger en verschuift 22 plaatsen naar beneden naar plek 123. Thailand ziet zich met vier punten gepromoveerd naar 136 en Brunei stijgt op de ranglijst met één positie naar 152. Indonesië (124) en Singapore (151) behouden hun positie. De overige vijf landen komen op de volgende plaats uit: Filippijnen (134), Myanmar (138), Cambodja (143), Laos (171) en Vietnam (176.)

Mediaklimaat

Noorwegen staat nog steeds aan de top voor het derde jaar op rij. Finland staat op twee staat en Zweden op drie. Mediaorganisaties in de ASEAN-landen zijn niet de enigen die te maken hebben met onderdrukking. Zoals totalitaire propaganda, censuur, intimidatie, geweld en cyberpesten. Daarmee krijgen  journalisten over de hele wereld mee te maken. RSF meldt dat persvrijheid bijna overal is afgenomen. Slechts acht procent van de landen hebben een mediaklimaat dat als ‘goed’ kan worden beschouwd. De rest is ‘problematisch’, ‘moeilijk’ of ‘zeer ernstig’.

Columnist, kritisch journalist Pravit, open brief, royalisten

Persvrijheid Indonesie en Myanmar

Journalisten in Indonesië hebben niet alleen te maken met intimidatie en geweld. Ook het leger vervolgt diegenen die over mensenrechtenschendingen rapporteren. Ondanks beloften van hervormingen in Myanmar, nadat Aung San Suu Kyi en haar Nationale Liga van Democratie (NLD) de verkiezingen wonnen, is de persvrijheid verslechterd. In september 2018, kregen twee Reuters-journalisten zeven jaar gevangenisstraf voor hun onderzoek naar etnische zuivering van Rohingya’s.

Stoppen cyclus van geweld

In de Filippijnen zijn dit jaar al drie journalisten om het leven gekomen. Hoogstwaarschijnlijk door toedoen van politieagenten die voor lokale politici werken. Nieuwsmedia die kritisch staan ​​ten opzichte van de ‘oorlog tegen drugs’ worden geïntimideerd. Ook worden er cyberaanvallen gelanceerd op alternatieve nieuwswebsites en de site van de ‘National Union of Journalists of the Philippines’.

Als het politieke debat heimelijk of openlijk oproept tot een atmosfeer in burgeroorlogstijl, waarin journalisten als zondebokken worden behandeld, dan is de democratie in groot gevaar, zegt RSF-secretaris-generaal Christophe Deloire. “Het stoppen van deze cyclus van angst en intimidatie is een zaak van uiterste urgentie voor alle mensen van goede wil die de vrijheden waarderen”, aldus een verklaring van Reporters Without Borders.

The Asean Post/RSF

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.