Per olifant door Shan gebied (inleiding)

Duizend mijl op een olifant door de Shan gebieden

 Op zoek naar een route voor het spoor

 

Voorwoord

Erik Kuijpers, Shan, Duizend mijl
Koning Rama IV, Koning Mongkut

Na de Anglo-Burmese oorlogen kon Engeland zijn invloed in de regio uitbreiden en in 1855 tekenden Koning Mongkut en Sir John Bowring, de Britse gezant, een overeenkomst die Engeland rechten gaf ter bevordering van de handel.

Aan de oostkant was Frankrijk bezig met het uitbreiden van de belangen in het huidige Vietnam; er was hevige competitie tussen de twee machten.

Een van de plannen van Engeland was een spoorlijn onderzoeken en daarna aanleggen om Britse goederen naar het huidige Myanmar en daarna naar China te vervoeren.

In de jaren 1870 werd die mogelijkheid onderzocht onder meer door Holt S. Hallett. Die spoorlijn kwam er pas decennia later want er ontstond geen overeenstemming onder meer over de financiering.

De lijn zou gaan lopen van Moulmein (Myanmar) via Tak en Phayao naar Chiang Saen en daarna naar Ssumao aan de Chinese grens. Het boek stopt echter aan de noordgrens van Siam met Myanmar.

De schrijver

Holt S. Hallet was burgerlijk ingenieur en had zijn palmares al verdiend in de Tenessarim regio in het huidige Myanmar. Hij werd naar Siam gezonden en maakte de reis door Shan gebied.

Shan

Verwar de Shan staat in Myanmar niet met het Shan volk. Het Shan volk leeft in de Shan-staat maar ook in Mandalay en andere regio’s in dat land en voorts in China, Thailand en Laos. Hun aantal wordt geschat op zes miljoen. Ze spreken de Shan taal en Birmees; de Shan taal is verwant aan Thais en Laotiaans.

Alle plaatsnamen in het boek en op de zeven routekaarten zijn in Shan-taal. Ik heb er veel kunnen omzetten naar de huidige plaatsnamen maar niet allemaal.

Uitgever

White Lotus Co Ltd, Bangkok

Eerste publicatie 1890.

Reprint 2000 onder ISBN 974-8495-27-2

Foto’s:

Koning Rama IV, Koning Mongkut;

Von This image is available from the National Library of Scotland http://www.nls.uk/digitallibrary/thomson/fourth204.htm Übertragen aus en.wikipedia nach Commons durch Richard001 mithilfe des CommonsHelper., Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8944977

 

Logo: speelse olifant.

Erik Kuijpers, Shan, Duizend mijl
Speelse olifant
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland