Per olifant door Shan gebied (6)

Duizend mijl op een olifant door de Shan gebieden

Op zoek naar een route voor het spoor

 

Route 2: Naar Muang Haut (2 slot)

 

Erik Kuijpers, Duizend mijlen, Olifant, Muang Hot
Op Luang National Park

Vandaag het laatste stuk naar Muang Haut.

Naar Muang Hot (Haut)

Als wij Bau verlaten rijden wij mijlen lang door wouden met pijnbomen met aan beide kanten ondiepe valleien. In het zicht steeds van de noordelijk gelegen grote heuvel Loi Pah Khow komen we aan de rand van het plateau waar na diepe dalen een glooiend landschap begint op weg naar de ‘Gouden Berg’. Hier denk ik een spoorlijn van Maing Loongyee naar Zimmé aan te kunnen leggen.

Dit gebied is de woonst van yaks met de namen Poo-Sa en Ya-Sa en ook van de personen in het verhaal van Aupata Racha Tirat.

(Noot: de legendes zijn in een ander artikel opgenomen)

Wij dalen langzaam af naar de vallei van de Huay Sai die tussen ons en Loi Kom ligt. Na het oversteken van de Huay Pa-Lat, een stroompje slechts in een granieten bed, rijden we weer door pijnboombossen die een natte bodem hebben en wij zien katoen. Hier slapen wij vannacht.

Ons kamp is overdag een aangename 78 graden (25 C) maar vroeg in de morgen 45 graden (7 C) en dat is warmer dan aan de westkant van het plateau. Hier vertelt dr Cushing van een voorval waarbij zijn vrouw door het oog van de naald kroop.

Erik Kuijpers, Duizend mijlen, Olifant, Muang Hot
Spotted viper

Een slang!

Ze was in slaap gesukkeld op het heetst van de dag en voelde wat over haar heen kruipen.

Ze dacht dat het een slang was en bleef doodstil liggen.

Het ding kroop over haar arm, haar gezicht en toen van haar slaap af.

Toen hield ze het niet meer en sprong overeind, om nog net een viper in het gras te zien verdwijnen….

Na het ontbijt gaan wij verder een plateau op met natte grond.

De olifanten hebben in een reeks van jaren hier een pad uitgesleten zo diep als een olifant hoog is.

Erik Kuijpers, Duizend mijlen, Olifant, Muang Hot
Robijn, 2 centimeter groot.

Daarna krijgen we een vreemd landschap voor onze ogen.

Verdroogd gras; alle bomen overwoekerd door bamboe en klimplanten; de stroompjes lijken op glanzend staal in een lavendelgekleurd granieten  bed.

Het is hier doodstil en rode bloemen lijken het bos wel te flamberen.

Robijn

Dit is het gebied van de robijnmijnen.

De bodem is tot Huay Bau Kyow bezaaid met scherpe stukken kwarts, areniet en graniet.

De stukken zijn afgebroken door mensen die op zoek zijn naar edelsteen.

Als je dit verstandig aanpakt is hier voor heel veel geld te winnen.

Na de Huay Bau Kyow, vertaald ‘de stroom van de robijnmijnen’ steken we nog een rivier over en komen wij aan bij de rijstvelden van Muang Haut.

De oevers van de Meh Ping zijn bezaaid met boomgaarden en paarse bamboe.

Tenslotte lopen wij langs een klooster, een tempel en een pagode naar de toegang tot de stad en vinden een sala om te rusten nabij de oever van de Ping.

De stad Muang Hot

Natuurlijk worden bij ‘beoordeeld’ door de lokale bewoners die gelukkig nog vol zitten van het grote feest dat de ‘Bombay-Burmah- groep’, die eens met ons meereisde en gisteren hier is weggegaan, heeft gegeven voor de bevolking.

Wij gaan de stad in en zien in de tuin van een Chinees kool staan. Wij willen er een paar kopen maar worden verrast door de prijs: een roepee per stuk. Protesteren helpt niet want gisteren heeft iemand hem dat betaald en dus is dat de prijs. Kool planten is hier dus lucratief.

Erik Kuijpers, Duizend mijlen, Olifant, Muang Hot
Guave

Wat hier niet allemaal groeit: kokosnoot, Palmyra palm, custard-appel, guave, sinasappel, pomelo, pisang, mango, suikerriet, tabak, kurkuma, peper, uien, pompoenen en nog veel meer.

Herrie

Ineens is er vet herrie.

Rawasawmy, de assistent van dr Cushing, heeft herrie met hem.

Hij is verontwaardigd. Hij heeft met mijn begeleiders gepraat en merkt dat die vijf rupees per maand meer krijgen dan hij. Olie op het vuur.

Hij vindt het beschamend en wil niet zo behandeld worden.

Maar dr Cushing legt uit dat hij al jaren en jaren voor hem werkt, een vaste baan heeft, en dat de anderen tijdelijk werk hebben. Nee, dat is allemaal niet goed, hij kan daar niet tegen, enz. Hij vertrekt en pakt zijn spullen.

Maar dr Cushing laat anderen met hem praten en zegt de hoofdman van de stad dat hij hem niet moet laten vertrekken. En de volgende morgen is ie er nog, zo vrolijk als een nachtegaal en levendig als een specht…..

Daarover gesproken, dit is het gebied van de legende van de pauw en de kraai. (Noot: deze legende is in een ander artikel opgenomen)

De hoofdman

Wij vragen of hij wil komen want wij hebben voor de tocht naar Zimmé fitte olifanten nodig en reisinformatie. Hij komt met enkele inwoners in zijn kielzog en gaat de trap op. Maar bij de drempel blijft hij even staan, gaat door de  knieën en huppelt als een kikker naar ons toe.

Dat is de gebruikelijke manier om hoffelijkheid te betonen aan een hogergeplaatste in de Shan gebieden. Ook de adel doet dat als ze hogere adel bezoekt.

Nee, er zijn geen olifanten maar hij kan boten regelen doch dat kost twee tot drie dagen. Een boot huren inclusief stuurman en duwers kost 60 roepees per dag en we hebben er twee nodig. Hij geeft voorts reisinformatie.

Als we daarna de stad in gaan zien wij aan de oever twee boten uitladen, vracht en rijst, en wij vragen of we ze kunnen huren. Het zijn platbodems, 40 voet lang, en met ons allemaal en de bagage er op kunnen we net aan en verkrampt zitten onder een huif die ons hoofd zal raken.

Om 6 uur in de morgen is de temperatuur hier 54 graden (12 C) maar om 14 uur in de volle zon 118 graden (48 C).

Erik Kuijpers, Duizend mijlen, Olifant, Muang Hot
Heuvelrug ten zuiden van Muang Haut

 

Toelichtingen

Namen afkomstig van boek/kaart voorzie ik indien mogelijk van de huidige spelling.

Maing Loongyee en Zimmé; resp Mae Sariang en Chiang Mai.

Areniet, kalksteen, zandsteen.

Foto’s:

Op Luang National Park, regio Muang Hot; By Ditsakul – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41024963

Spotted viper; by Seshadri.K.S, own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28608517

Ruwe robijn, 2 cm groot; publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=320953

Guave; by Sakurai Midori, own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=706549

Foto: de heuvels ten zuiden van Muang Hot.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 651 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland