Pentagon onderzoekt hoe Oekraïense oorlogsdocumenten online zijn gelekt

Een document met het label “topgeheim” dat de dagelijkse stemming van de strijdkrachten in Oekraïne weergeeft, is uitgelekt en op sociale media getoond, bevestigde een Amerikaanse functionaris.

De functionaris zei dat iemand een foto van het document had gemaakt en deze op Telegram had gepost, een socialemediasite met meer dan 500 miljoen gebruikers, vanwaar het op Twitter was opgepikt. Ambtenaren van het Pentagon werken eraan om geheime informatie van sociale media te verwijderen.

Een tweede functionaris zei dat het Pentagon probeert vast te stellen hoe het materiaal is gelekt en hoe ernstig het lek was.

Een totaal van vijf dia’s – foto’s van gevouwen en ongevouwen documenten – werden donderdag op een pro-Russisch Telegram-kanaal gepost en lijken authentiek te zijn, hoewel Amerikaanse functionarissen waarschuwden dat sommige ervan veranderd leken te zijn.

Op een dia staat bijvoorbeeld dat 16.000-17.500 Russen zijn omgekomen, maar Amerikaanse defensiefunctionarissen hebben publiekelijk gezegd dat Rusland meer dan 200.000 slachtoffers heeft gemaakt. De geplaatste documenten zijn ook meer dan een maand oud.

Het Telegram-account zei dat de geposte documenten een “geheim plan van de VS en de NAVO beschreven om negen brigades van de Oekraïense strijdkrachten voor te bereiden en uit te rusten voor een lenteoffensief”.

De Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis en de inlichtingendiensten weigerden commentaar te geven en verwezen naar het ministerie van Defensie. De New York Times was de eerste die het lek meldde.

“We zijn op de hoogte van de berichten op sociale media en de afdeling is de zaak aan het bekijken”, zei Sabrina Singh, plaatsvervangend perssecretaris van het Pentagon.

Het lek komt terwijl Oekraïne zich blijft voorbereiden op zijn lenteoffensief tegen Rusland. Eerder deze week kondigden de Verenigde Staten een extra wapenpakket van 2,6 miljard dollar voor Oekraïne aan, inclusief munitie en luchtverdedigingscapaciteiten.

READ  Kiev onder nieuwe massale Russische drone-aanval, zegt Vitali Klitschko

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *