Parijs (CNN) In heel Frankrijk vindt een nieuwe ronde van protesten plaats tegen plannen van de regering om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar, een dag voor een historische uitspraak van de rechtbank over de grondwettigheid van de scheidingswet.
Donderdag drongen demonstranten in Parijs het hoofdkantoor van het luxebedrijf binnen LVMHAandelen in het bedrijf dat eigenaar is van merken als Louis Vuitton en Moët op — Het record bereikte zijn hoogtepunt.
“Als Macron geld wil vinden om het pensioenstelsel te financieren, moet hij hierheen komen om het te vinden”, vertelde Fabian Villadieu aan CNN-partner BFMTV buiten het LVMH-gebouw.
De politiechef van Parijs, Laurent Nunez, waarschuwde op de Franse radio RMC van tevoren dat demonstranten “kunnen toeslaan tegen wat zij zien als grotendeels kapitalistische symbolen”.
De politie brak het protest uit voor de Franse Constitutionele Raad, het equivalent van het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat vrijdag een langverwachte uitspraak zal doen over de geldigheid van de pensioenhervormingswet.
CNN-ploegen op de grond zagen demonstranten in botsing komen met de politie terwijl rookbommen, projectielen en traangas werden gegooid voordat een groep rode vuurpijlen afstak buiten het gerechtsgebouw.
Nunez heeft een verbod op protesten in het gebied bevolen van donderdagavond tot zaterdagochtend.
“Natuurlijk zijn er altijd beschermde gebieden, en dat kun je je voorstellen in de grondwetgevende vergadering”, zei Nunez tegen RMC.
Verwacht wordt dat donderdag in heel Frankrijk tot 600.000 mensen de straat op gaan in de laatste protesten tegen pensioenhervormingen.
De politie zet zich schrap voor gewelddadige aanvallen die de afgelopen twee en een halve maand een kenmerk waren, zij het klein, van protesten in heel Frankrijk.
Als onderdeel van een radicale rand die al bestaat sinds het begin van de sociale onrust in het land, zal naar verwachting een groep genaamd het “zwarte blok” weer opduiken, vertelde Nunez aan RMC.
Macron dringt aan op hervorming
De Franse president Emmanuel Macron heeft betoogd dat hervormingen van de overheidsfinanciën noodzakelijk zijn en benadrukte deze week dat “het land vooruitgang moet blijven boeken”.
Sophie Binet, het nieuwe hoofd van GGT, een van de belangrijkste vakbonden van Frankrijk, zei donderdagochtend tijdens een brandstichter in de buurt van Parijs: “Zolang de pensioenhervorming niet wordt ingetrokken, zal de mobilisatie op de een of andere manier doorgaan.”
De burgemeester van Parijs, Ann Hidalgo, heeft haar steun uitgesproken voor demonstranten in de aanloop naar een nieuwe ronde van protesten.
“Vooruitlopend op het besluit van de grondwetgevende vergadering steun ik nogmaals de mobilisatie in Parijs en overal in Frankrijk”, twitterde Hidalgo.
“Deze hervorming is onrechtvaardig en gewelddadig. De Fransen vragen al maanden om het in te trekken, en de regering moet luisteren”, schreef hij.
De uitspraak van vrijdag zal beslissen of de protesten doorgaan. De andere grote vakbond van Frankrijk, de CFDT, is meer vatbaar voor een onderhandelde regeling.
Afval vult de straten van Parijs weer terwijl inzamelaars en verbrandingsovens opnieuw staken, volgens vakbond CGT.
De secretaris-generaal van de vakbondstak CGT bevestigde in een brief aan de burgemeester van Parijs dat het een voortschrijdende staking zou zijn.
Tijdens de staking van een maand ervoor, in het ergste geval, stapelde zich tot eind maart 10.000 ton afval op in de hoofdstad.
Aurore Laborie van CNN heeft bijgedragen aan dit rapport.