Is jouw zoontje wel veilig voor hitsige monniken?

Thailand, pedoseksueel gedrag, Erik Kuijpers

Het is niet nieuw dat geestelijken zich vergrijpen aan jongeren. In Thailand komt dat ook voor en meer dan je denkt.

Thailand is nu in de ban van een abt in Kanchanaburi die een novice van 13 jaar oud in de tempel opsloot en zich herhaaldelijk aan hem vergreep. De jongen werd ernstig bedreigd voor als hij zou klikken. Maar hij raapte al zijn moed bij elkaar en belde zijn ouders. Het verhaal kwam in de media en de verkrachter, een pedofiele monnik, is uit de orde gezet.

Veel pedoseksueel gedrag in Thaise tempels

Thailand, pedoseksueel gedrag, Erik Kuijpers

Dit is geen geïsoleerd geval. Net als in een andere religie maakt een deel van de clerus zich schuldig aan dit soort misdrijven en de leiding doet of het niets ziet en niets weet. ‘Wir haben es nicht gewusst’, de uitspraak van een Nederlandse kardinaal staat ons nog helder voor de geest.

In boeddhistische tempels in Thailand maar mogelijk ook elders komt pedoseksueel gedrag regelmatig voor: seks tussen novicen onderling maar ook tussen monnik en novice. Straffeloos!

De kinderen komen vaak uit arme gezinnen, van ver weg, ze krijgen in de tempel onderdak en onderwijs die hun ouders niet kunnen betalen als ze al ouders hebben….. Veel jongens zijn wees, halfwees of hebben ouders in hechtenis.

De monnik, en vaak de abt zelf, creëert een klimaat van angst bij zijn slachtoffers en doet in het donker van de tempel waar hij zin in heeft. Geldzaken, bestuurszaken, de monnik is alleenheerser in zijn tempel en hij kan straffeloos zijn celibataire verplichtingen aan de wilgen hangen.

En toch, als je zondigt, mij best, maar blijf dan met je poten van kinderen af!

Thailand, pedoseksueel gedrag, Erik Kuijpers
Een novice op zijn bedelronde

Het systeem is rot en laat pedoseksueel gedrag toe

Een zieke toestand waarin pedoseksueel gedrag feitelijk toegestaan is. En dat terwijl Thailand wetgeving heeft tegen seks met jongeren. Met kinderen onder 15 jaar, toestemming of niet, maximaal 20 jaar gevangenis. Of 400.000 baht boete, een lachertje voor een abt. Verkrachting van een kind onder 13 jaar kan leiden tot levenslange opsluiting.

De leiding doet ineens zijn best om te laten zien dat het probleem wordt aangepakt. Wie nu de tempel in wil als leerling-monnik moet gescreend worden. Het verleden moet worden gecontroleerd voordat iemand de orde in kan treden. En alleen als je geen ‘criminal record’ hebt kun je toetreden.

Maar is deze poging om het gammele toelatingsbeleid te wijzigen niet iets voor de bühne? Kan een organisatie die pedoseksuelen onderdak biedt soortgenoten wel de toegang ontzeggen?

Bijkomend probleem is dat iemand die zijn straf heeft uitgezeten een nieuwe kans verdient op het rechte pad. Was het niet Boeddha zelf die Angulimala, de massamoordenaar met 999 lijken op zijn geweten, toeliet tot de wijding? Boeddha gaf zelf het voorbeeld van barmhartigheid in plaats van vooringenomenheid.

Is er een oplossing?

Als er niets wordt gedaan aan de hiërarchie in de boeddhistische organisaties blijft de tempel het domein van dictators en feodale heersers: de abten. Hebzucht naar macht en geld kan dan leiden, de goeden niet te na gesproken, tot verrijking, hebzucht en ontucht. Ook bij bedienaren van de godsdienst is het vlees zwak!

Dan kunnen pedofielen en pedoseksuelen hun gang blijven gaan en zijn onze kinderen zelfs in de tempel niet veilig.

Bron:

Bangkok Post; https://tinyurl.com/yxzcyu2m

Foto’s en prenten

Kindermisbruik; freepik.com
Zomaar een tempelcomplex; eigen foto
Novice op de bedelronde; wikimedia, 1833415.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 787 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*