Filipijnse volksverhaaltjes (45). De arme visser en zijn vrouw

Filipijnse Volksverhaaltjes, Pastoor

 

Je dood schrikken, het kan echt….

In een dorpje aan zee wonen een arme visser, zijn vrouw en hun drie zonen. De man zet overdag zijn netten uit en gaat in de avond kijken wat er in zit.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Pastoor

Deze avond heeft hij geluk: een grote vis! Maar hij kent die vissoort niet en denkt dat hij de pastoor heeft gevangen in zijn netten.

Hij holt in paniek naar huis en roept ‘Vrouw, ik heb de pastoor gevangen in mijn net’.

‘Wat heb je…?’ roept zij.

‘Ik heb de pastoor gevangen’ zegt hij weer.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Pastoor

Ze hollen samen naar de netten en als zijn vrouw de vis ziet roept zij ‘O nee, het is niet de pastoor, het is de gouverneur!’

‘Nee, het is echt de pastoor’ zegt hij en ze hollen in paniek naar huis.

Feest

Ze kunnen niet slapen en vragen zich af wat te doen.

Nu is er vandaag een groot feest in de stad en ze schieten kanonnen af en er zijn bellen en kerkklokken overal. De man en zijn vrouw weten niet wat er aan de hand is en denken dat mensen achter hen aan zitten om te straffen.

Ze vluchten de bossen in en lopen urenlang door en zo komen ze aan de bossen van Pilar. Maar het is net zondag en de koster luidt de kerkklokken. Nu zijn ze bang dat ze daar worden opgewacht en ze hollen terug naar huis.

Daar komen net hun zonen aan met een paard dat ze vastbinden aan de caramayboom. Weer beginnen de klokken te luiden; het is twaalf uur maar dat dringt niet door tot hun ouders.

Ze springen in paniek op het paard en geven het de sporen maar … dat zit nog vast aan de boom. Die boom valt om en de ouders komen er onder; zij denken dat ze beschoten zijn en sterven van schrik…..

 

Toelichtingen

Pilar, stad (hier) op Luzon maar ook op Bohol.

Foto’s en prenten

Caramay, karmay, raspberry, framboos, heel Azië; wikimedia, curid, 44823119.

Soutane, kleed van diaken, kapelaan en pastoor; wikimedia, curid, 12406988.

Barong Tagalog, toga; wikipedia, curid, 18803044.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland