Kerrie met rijst; pittig India & Birma (71)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, parlementariër

 

‘Twenty-one days in India being the tour of Sir Ali Baba K.C.B.’

 

De reizende parlementariër

Er is geen afschuwelijker vreemde vogel op de wereld dan de reizende parlementariër uit Engeland.

Dit onzalige figuur dat een volstrekte onkunde etaleert over Faujdari en Bandobast en die geen onderscheid ziet tussen de weekdierachtige witte man en de beenharde Afghaan zal vermoedelijk Indiase onderwerpen met jou willen bespreken tenzij je je goed beschermt daartegen.

Als ik een van deze niet door kennis van India gehinderde loslopende leden van het parlement ontmoet, dan breek ik ze direct af. Dan zeg ik ‘Nee, meneer parlementslid, volgens mijn normen en waarden ben jij een mannetje van het laagste allooi.

Als jij informatie wilt voor jouw ongelukkige positie, OK, dan geef ik je die. Maar als jij in discussie wilt, jouw mening mij wil opdringen, of iets wilt bekritiseren over India, of je iets over India wilt citeren van jullie zogenaamde ‘geleerden’ dan draag ik je over aan de politiepost om te worden gewurgd. Dan laat ik jouw lijf verbranden door de keizerlijke garde van straatvegers en ik zet jouw naam daarna in de krant.’

Een blocnote!

Als het gevaarlijk wordt bijvoorbeeld als jouw parlementariër een blocnote draagt dan moet je de onderwerpen strikt afbakenen. Dan spreek je hem alleen in de vorm van een ondervraging en reageer je op zijn antwoorden met een bulderende lach of een minachtend stilzwijgen.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, parlementariër
House of Commons

Een week nadat de parlementariër is geland in India gaat hij beginnen met zijn groot en belangrijk werk over geschiedenis, literatuur, filosofie en het bestuur van India. Dan zie je hem in de trein stappen met Forbes’s Hindustani Manual’.

Hij gaat vast en zeker een verhandeling schrijven over de filologie, de taal en het schrift van de Perzen. Zie je hem tevreden achteruit leunen als hij meent de kern te hebben gevonden? Deze stuipjes van hem zijn een halve kroon per uur waard! Je ziet zijn diepgewortelde emoties…..

Kennis ontbreekt over India

De wereld van boekenwurmen hongert naar info over India en dit werelddeel. Ik denk er wel eens aan voor die mensen drie maanden verlof te nemen en een uittreksel te schrijven over de literatuur in Sanskriet of Pali.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, parlementariër
Friedrich Max Müller.

Friedrich Max Müller heeft me aangeraden met die talen te beginnen maar dat is geestdodend werk en ik zie literatuur als ontspanning zoals tennis en rolschaatsen.

Daarna zal de parlementariër naar je toe komen met een introductiebrief van de vorige post die hij bezocht, en hij zal het zich gemakkelijk maken in jouw bungalow en zich gedragen als een Brit in het buitenland.

Je wordt dringend geadviseerd hem te huizen en als beginnetje daarna wil hij een gevangenis bezoeken en het gekkenhuis.

Hij zal de artsen daar en het management behandelen als de mensen die hij eerder heeft afgekraakt. Daarna moet en zal hij de brigadier-generaal over het station ontmoeten, de kapelaan, de legerpredikanten.

En dan gaat hij schrijven voor The Twentieth Century onder de titel ‘Is India het eigenlijk wel waard om te houden?’

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, parlementariër

Wat ie dan op papier zet over India voor de ogen van de griffioen is een mengsel van mist, misleidende praat, fantasie, persoonlijke meningen en schilderachtige idealen.

Hij behandelt dat vanuit zijn luxe kuuroord en zet het daar op papier.

Dit brildragend volk laat zich alleen balsemen door Anglo-Indians die India wel grappig vinden en die dat neerpennen als hun hersenspinsels.

.

Mijn ‘Brit voelen…’

Het is vreemd dat iemand die in eigen land bescheiden is en niet agressief in India direct zijn scherpste kanten van het ‘Brit voelen’ moet etaleren. Vaak ontmoet ik hier mensen die in Engeland een ‘heer’ zijn zoals leden van het parlement en plaatsvervangende gouverneurs, wier gedrag in India mij het schaamrood op de kaken bezorgt.

Je mag iets meer verwachten van mensen die de Tal Mahal in Agra en de Qutb Minar in Delhi hebben bezocht; deze mensen zouden meer van India moeten begrijpen al mogen ze nimmer Gouverneur Generaal, viceroy, van India worden omdat ze dan al te veel weten…..

 

Toelichtingen

Faujdari, criminal court

Bandobast (of -bust), het Urdu woord voor ‘tying and binding’.

Griffioen, grijpvogel, ‘Vogel Grijp’, een fabeldier dat heerst over de aarde met het lijf van een leeuw, en over de lucht met kop en vleugels van een adelaar. Wie meer wil lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Griffioen

Foto’s en prenten

Parlementsgebouw in Londen, voor het in 1834 afbrandde; wikimedia, curid, 40144733.

House of Commons; wikimedia, curid, 61682470.

Friedrich Max Müller, filologist, India-kenner, bekend van Sanskrit-studies, 1823-1900; wikimedia, curid, 3202062.

Griffioen; uit ‘578 Afbeeldingen van viervoetige dieren’, I.I Schipper 1660, graveur Matthius Merian, naar J.Jonstons’, Naekeurige Beschryvingh van de Natuur; wikimedia, curid, 8263400

Qutb Minar, andere namen komen ook voor, een voorbeeld van de islamitische architectuur van India; wikimedia, curid, 61014

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland