Paris Air Show Boeing keert terug naar de race om de productie van Airbus te stimuleren

  • De Paris Air Show keert maandag terug na een onderbreking van vier jaar tijdens de pandemie.
  • Luchtvaartanalysebedrijf verwacht tijdens de show zo’n 2.100 vliegtuigorders.
  • Ondertussen haasten Boeing en Airbus zich om de productie op te voeren om aan de sterke vraag te voldoen.

Een medewerker werkt op 9 december 2022 op de assemblagelocatie van de Airbus A350 in Colomiers, nabij Toulouse, in het zuidwesten van Frankrijk.

Valentijn Chapuis | AFP | Goede foto’s

Er is veel veranderd in de vier jaar sinds de grootste vliegshow van de luchtvaartindustrie persoonlijk werd gehouden.

De pandemie van Covid-19 heeft de vraag naar reizen verwoest, de luchtvaartindustrie heeft duizenden ervaren werknemers ontslagen en de achtbaanhonger naar nieuwe jets heeft grote schade aangericht aan de productie van nieuwe vliegtuigen.

De Paris Air Show – een handelsevenement dat bedrijven de kans geeft om nieuwe technologie, commerciële en militaire vliegtuigen en stakingsdeals te presenteren – keert maandag terug te midden van een sterke stijging van de vraag naar vliegreizen, met luchtvaartmaatschappijen die honger hebben naar jets om het te voeden. . De vraag is of Boeing, Airbus en hun talrijke toeleveranciers hun achterstand kunnen inhalen.

“Het zet de orderboeken onder druk – het zorgt voor een opwaarts momentum in de leasetarieven voor gebruikte vliegtuigen en dwingt luchtvaartmaatschappijen tot compromissen”, zegt Andy Cronin, CEO van vliegtuigleasemaatschappij Avolon.

Luchtvaartanalysebedrijf IBA schatte vorige week dat bestellingen voor ongeveer 2.100 vliegtuigen tijdens de show zullen worden geplaatst, aangezien luchtvaartmaatschappijen oudere vliegtuigen vervangen en zich voorbereiden op toekomstige groei in vliegreizen.

In het afgelopen jaar heeft Boeing grote bestellingen of voorlopige contracten geboekt van klanten, waaronder United Airlines, Saudia en de nieuwe Saoedische luchtvaartmaatschappij Riyadh Air. De grootste order van Air India eerder dit jaar omvatte Boeing- en Airbus-jets.

READ  Volgens de VN zal India tegen medio 2023 2,9 miljoen meer inwoners hebben dan China

De voorzitter van Turkish Airlines vertelde vorige maand aan verslaggevers dat de luchtvaartmaatschappij van plan is 600 vliegtuigen te bestellen, zowel wide-body als narrow-body. De order zou de grootste ooit zijn voor een luchtvaartmaatschappij, hoewel het onduidelijk is of het tijdens de show zal plaatsvinden.

Stuart Hatcher, hoofdeconoom van IBA, schreef in een prognose van 15 juni dat Delta Airlines, Malaysia Airlines en Air France-KLM waarschijnlijke kopers waren, maar de timing was nog onzeker. Air Baltic kan ook verwachten zijn Airbus A220-vloot uit te breiden, zei hij.

“Gezien het politieke klimaat is het misschien voorbarig om te spreken van een Chinese expansie, maar het zou me niet verbazen als er nieuwe orders binnenkomen”, schreef Hatcher.

Een grote uitdaging voor fabrikanten vandaag de dag is het verhogen van de productie. Slots voor vliegtuigen met een smalle romp, zoals Boeing 737’s en Airbus A320’s, worden al jaren verkocht. Nu langeafstandsreizen een comeback maken, verwachten sommige luchtvaartmaatschappijen ook hun grotere, langereafstandsvliegtuigen uit te breiden.

Maar klanten over de hele wereld zijn gedwongen langer dan verwacht op de nieuwe vliegtuigen te wachten, aangezien Boeing, Airbus en een web van leveranciers over de hele wereld zich haasten om de productie op te voeren. Het heeft een lage vluchtcapaciteit, waardoor de vliegtarieven hoog blijven.

Alan Joyce, CEO van Qantas, vertelde vorige week aan CNBC dat hij verwacht dat de problemen met de toeleveringsketen tot 2025 zullen aanhouden.

Boeing en Airbus doen er alles aan om de productie de komende jaren te verhogen om aan die vraag te voldoen.

READ  2023 NFL Draft Trade Tracker: Aanbiedingen voor keuzes in de eerste ronde

Vertragingen in de productie hebben de leaseprijzen voor nieuwe en oudere vliegtuigen opgedreven, omdat luchtvaartmaatschappijen op zoek zijn naar andere mogelijkheden om hun vloten uit te breiden.

Nieuwe Boeing 737 Max 8-vliegtuigen werden in juli geleased voor ongeveer $ 350.000 per maand, tegen $ 305.000 in januari 2020 toen de pandemie begon, schatte IBA. Nieuwe Airbus 320’s worden verkocht voor $ 355.000, een stijging van $ 325.000 op dat moment. Oudere versies zijn dichter bij pre-pandemische niveaus.

“Mensen houden van hun jets”, zegt Richard Aboulafia, algemeen directeur van Aerodynamic Advisory.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *