Pappen en nathouden in zaak-Van Laarhoven


Redactie Trefpunt Thailand, Van Laarhoven, AfhaaljustitieBegeleid door oorverdovende stilte in politiek en media ‘vieren’ Johan van Laarhoven en zijn partner Tukta Kaen-In hun zesde oudejaar op een plek waar je gerede kans maakt dood gevonden te worden: de Klong Prem Centrale Gevangenis in Bangkok. Achter de schermen werken, zo moeten we aannemen, Thaise en Nederlandse ambtenaren aan een akkoord om in elk geval Johan op het vliegtuig naar Nederland te krijgen om daar het resterende deel van zijn straf van effectief 20 jaar cel uit te zitten.

Het ambtelijk overleg met Thailand is een gevolg van het opzienbarend bezoek in augustus van justitieminister Ferdinand Grapperhaus aan de Thaise premier Prayuth Chan-Ocha en diens minister van justitie Somsak Thepsutin. Nederland had blunders begaan in de jacht op ‘drugscrimineel’ Van Laarhoven, biechtte Grapperhaus op. En of zijn gesprekspartners een handje wilden helpen bij het wegwerken van dit justitiële vuiltje.

Thaise kaart in zaak-Van Laarhoven

Grapperhaus kon weinig anders dan om hulp aankloppen. Eerder was immers een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman gepubliceerd, waarin de verantwoordelijke justitiële autoriteiten ‘onzorgvuldigheden’ jegens het duo Van Laarhoven-Kaen-In werden aangewreven. Dat was nette taal voor wat neerkwam op ‘de Thaise kaart spelen’ om Van Laarhoven te laten hangen. Johan en de als medeplichtige gebrandmerkte Tukta waren de Thaise justitie op een gouden plaatje aangereikt als witwassers van in Nederland verdiend  ‘drugsgeld’. In juni 2014, enkele weken na het gewraakte Nederlandse ‘verzoek tot rechtsbijstand’ werd het paar in hun woonplaats Pattaya gearresteerd, later kwam er een heftig vonnis van de Thaise rechter: 103 jaar cel voor Johan en twintig voor Tukta.

Hans Geleijnse, Zaak-Van Laarhoven, Grapperhaus, Prayuth, Van Laarhoven, Bemoedigend gesprek
‘Bemoedigend gesprek’ in Bangkok
Schermafdruk NOS-journaal

De uitleg van Grapperhaus was door Prayuth welwillend aangehoord. Bemoedigend was het. Er viel met de Thai over een regeling te praten, liet de minister na het gesprek weten. En de eerste positieve respons op dit voor de tweede keer de Thaise kaart spelen liet niet lang op zich wachten: Grapperhaus had zijn hielen nog niet gelicht of de rechters van de Hoge Raad maakten met een cassatievonnis einde aan anderhalf jaar wachten na het laatste vonnis in hoger beroep. De rechtsgang in Thailand was met de uitspraak van de Hoge Raad beëindigd en daarmee verdween een blokkade voor een regeling met de Thai.

Zo kon in september voor Johan een uitleveringsverzoek worden gedaan op grond van het zgn. Wots-verdrag, dat uitzitten van straf in eigen land mogelijk maakt. Dit suggereerde voortvarendheid, maar daar hebben Johan noch Tukta veel van gemerkt.  ‘Grapperhaus zei na zijn bezoek aan Bangkok in de media dat het geen maanden meer zou duren, maar intussen zijn er vier verstreken. Ben ik soms de enige die kan tellen?’ schreef Johan me recentelijk. In een situatie waarin elke dag langer in ‘de hel van Bangkok’ er tien teveel zijn, is zijn ongeduld zeer begrijpelijk. Zijn gevoel gaf hij weer met: ‘Er zou licht aan het einde van de tunnel moeten zijn, maar het lijkt wel of de tijd kruipt.’ Geen nieuws is dan slecht nieuws. Dat geldt ook voor zijn familie in Nederland. Die moet het doen met ‘binnenkort, binnenkort’, als bij justitie wordt gevraagd hoe de vlag erbij hangt.

Komt er een royaal pardon?

Vanuit dat perspectief is de zaak-Van Laarhoven er een van pappen en nathouden. Het zal waarschijnlijk nog maanden duren voor de poorten van de beruchte Klong Prem voorgoed achter Johan dichtklappen. Het zou kunnen zijn dat het mei wordt, de maand van de koninklijke feestdagen in Thailand, waarbij de vorst gratie schenkt aan doorgaans duizenden gedetineerden. Voor Tukta, die nog vijf jaar moet uitzitten, is dit koninklijke pardon waarschijnlijk de enige hoop om vervroegd vrij te komen. Omdat zij de Thaise nationaliteit heeft, heeft vragen om uitlevering weinig zin, kan zij niet ‘meefietsen’ met regelingen voor Johan.

Zeker is slechts dit: beiden kunnen op dit moment alleen maar gissen naar hun naaste toekomst. Zo weet Van Laarhoven nog niet hoe de ontvangst op Schiphol zal zijn als hij de Thaise ellende achter zich heeft kunnen laten. ‘Word ik daar voor het oog van de media meteen in de boeien geslagen en afgevoerd? Dat kan het OM toch niet maken na meer dan vijf jaar gevangenis?”, schrijft hij. Anderzijds zou het door de Thai ongetwijfeld als een belediging worden beschouwd als hij op Schiphol onder het oog van de media bij familie in de auto stapt, om op adem te komen op een gerieflijke tralieloze plek

Hans Geleijnse, Van Laarhoven, Coffeeshiop
Grass Company Maastrihtseweg Den Bosch

Toch is dat wat hij verdient. Het Thaise vonnis van twintig jaar voor witwassen is naar Nederlandse maatstaven bizar. Het is ondenkbaar dat van Laarhoven wordt verplicht de resterende veertien domicilie te kiezen in een Nederlandse cel. Bovendien is er kans op ongelijke behandeling. Van Laarhoven komt straks ook in Nederland aan als verdachte van belastingontduiking ter hoogte van 20 miljoen bij zijn voormalig bedrijf The Grass Company. De andere vier verdachten in deze zaak, onder wie Johan’s broer Frans, zijn niet in voorarrest, maar op vrije voeten tot het proces begint.

Nederland staat echter niet alleen bij Johan in het krijt, maar misschien nog wel meer bij zijn partner Tukta. Waarom overijverige rechtsdienaren haar ooit als verdachte bij de Thaise autoriteiten hebben aangebracht blijft een raadsel. Op grond van de Thaise wetgeving kon van Laarhoven net als andere expats slechts zakendoen als het bedrijf op naam van een Thaise eigenaar kwam te staan. Dat werden dus Tukta en andere Thaise familieleden.

Een breekpunt  bereikt

Hans Geleijnse, Fakenews, Onderbuikbrigade, Telegraaf, Tukta
Foto Khaosod English

Vier jaar geleden ontmoette ik haar bij een zitting van de rechtbank in Pattaya. ‘Wat heb ik in vredesnaam verkeerd gedaan, waarom zit ik ge vangen’, vroeg ze met wanhoop in de ogen. Hun huwelijk was al ontbonden, volgens ingewijden een juridische voorzorgsmaatregel. ‘Ze heeft last van emotionele schommelingen, huilt het ene moment veel, is dan weer lief en begrijpend, soms boos en onredelijk,’ schrijft Johan ‘Ze is een sterke vrouw, maar ieder mens heeft na vijfeneenhalf jaar hel van Bangkok een breekpunt.

Van Laarhoven rekent erop dat Grapperhaus ‘zijn belofte dat ook Tukta vrijkomt’ gestand zal doen. ‘Ik denk ook dat de Tweede Kamer niet zal accepteren dat zij in de Thaise gevangenis moet blijven,’ schrijft hij. Het zou inderdaad een schande zijn als de Nederlandse autoriteiten zich verschuilen achter de Thaise nationaliteit van Van Laarhovens partner. Zo lijkt het voor de Thai moeilijk af te wijzen dat zij naar Nederland kan afreizen om als getuige te worden gehoord bij het proces Grass Company. En dan is er dit belangrijke menselijke element: hereniging met haar kinderen. Tukta heeft een dochter met Johan en een zoon uit een eerdere relatie. Beiden wonen bij familie van Johan in Nederland.

Neerlands justitie heeft een ereschuld in de zaak-Van Laarhoven. Het is ook hoog tijd dat de Thaise autoriteiten menselijkheid tonen.

 

Ook op Trefpunt: no land of smiles in Thaise cellen
Zaak-Van Laarhoven: tijdlijn

Foto homepage: Klong Prem (Pinterest)

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

5 Comments

  1. Zo verschrikkelijk wat Johan en Tukta wordt aangedaan! Ze verblijven al 6 jaar ( ONSCHULDIG!) in een Thaise cel! ZO onrechtvaardig! Minister Grapperhaus, wakker worden!Dit deugt voor geen meter! Er is overleg geweest en nu MAANDEN later zijn Johan en Tukta nog niet in Nederland!!! Actie!

  2. Ik heb deze zaak ook uitgebreid vermeld in mijn boek VERLIEFD=VERLOREN. Ik heb contact gehad met een hoge diender in Bangkok, om in ieder geval alvast TUKTA vrij te krijgen, omdat zij in NL slechts getuige was en geen dader. Ik heb een sterk Rechtvaardigheids gevoel, en ook Tukta vraagt zich af wat ze eigenlijk heeft misdaan. Bij het laatste geprek kreg ik te horen dat er 2 commissies zijn die over vervroegde vrijlating gaan, waar ook het detentie rapport wordt meegewogen. Respect voor Grapperhaus die de moed heeft genomen om in deze oneerlijke affaire te bemiddelen.Er wordt gewerkt aan een stille diplomatie, en het is te hopen dat deze martelgang voor beiden snel naar het verleden hoort.

  3. Na aankomst zal de familie via een binnenweggetje apart worden gehouden en formeel worden gearresteerd; daarna is er alle reden voor ziekenhuisopname. De rechter buigt zich over het dossier en zal in een korte zitting concluderen dat voor hun misdrijf in NL een kortere straf wordt gegeven en zal ze voorwaardelijk vrij laten. Dat ging met Machiel Kuijt ook zo. Dat weet Thailand echt ook wel, daar hoeft niemand geheimzinnig over te doen. De daders worden natuurlijk nooit gestraft; justitie is een bastion waarin men elkaar dekt.

  4. Nederland had blunders begaan in de jacht op ‘drugscrimineel’ van Laarhoven? Een eufemisme voor crimineel gedrag van Nederlandse topambtenaren met een sadistische inslag, die hiervoor nooit ter verantwoording geroepen zullen worden. Nederland, Nederland er is iets fundamenteel mis met je…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.