Pakistan, Swatvallei: beschadigde boeddhabeelden hersteld

Swat, Malala, Vallei, taliban, Erik Kuijpers

 

Schande! Dat sprak de wereld toen de taliban ongehinderd in de Swatvallei in Pakistan boeddhabeelden en andere sculpturen konden vernielen. In de taliban-cultuur worden beelden beschouwd als niet-mohamedaans en dus vernield.

Swat, Malala, Vallei, taliban, Erik Kuijpers

De stad Jehanabad had een grote zittende Boeddha die na twee eerdere pogingen te beschadigen, in 2007 door de taliban met dynamiet werd vernield.

Het betrof een van de grootste beelden in die regio. Daarna deden plunderaars de rest van het ‘werk’.

Boeddhabeelden hersteld

In 2012 werden de Taliban uit de vallei verdreven en begon het herstel van de beelden. Italiaanse archeologen uit Pakistan begonnen de grote klus aan de hand van foto’s en laserbeelden.

Het rijke cultuurgoed kwam langzaam terug in oude staat. Daarmee groeit de hoop dat het toerisme weer op gang gaat komen, toerisme dat onder de taliban was verdwenen.

Een skiresort is heropend; sport werd door de taliban als niet-islamitisch beschouwd. Uiteraard krijgt de regio nieuwe hotels en dergelijke accomodaties.

Swat, Malala, Vallei, taliban, Erik Kuijpers

Malala

De bekendste bewoonster van de Swatvallei is wel de Nobelprijswinnares Malala.

Bron: The Times UK

Foto’s en prenten

Swatvallei; wikimedia, curid, 40361292.

Boeddhabeeld, Swatvallei, foto uit 1869; wikimedia, curid, 16127708.

Malala Yousafzai; wikimedia, curid, 44577822.

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.