Pakistan. Bekeerd? Gedoopt? Dan nu de smurrie in!

Erik Kuijpers

‘Sweeper’ worden ze genoemd. Veger. Straat- of schoorsteenveger maar de allerarmsten, de laagst opgeleiden, de paria’s onder de paria’s heten ‘sewage sweeper‘, rioolpoetser. Maar wel in een andere betekenis dan het oeroude woord ‘putjesschepper’. Andere woorden van toen: ‘puttekees’, ‘sekreetruimer’, ‘putverlater’. Dat is wel een beroep met een luchtje maar je hoeft de smurrie niet in. En sinds de jaren ’30 zijn er machines voor zoals putafzuigers.

Erik Kuijpers

In Pakistan moet men zelf de smurrie nog in…

Bovenstaande advertentie zou zomaar in Pakistan in de krant kunnen staan. De woorden ‘Alleen christenen’ hebben daadwerkelijk de advertentie gehaald en zijn tenslotte na felle protesten verwijderd. Maar het is feitelijk wel zo: christenen knappen in Pakistan het vuile werk op.

De geschiedenis hiervan. Onder Brits India, dat bestaat tot 1948 en dan leidt tot de oprichting van West- en Oost Pakistan, India, Sri Lanka en Myanmar wordt Pakistan bevolkt door moslims, in meerderheid, alsmede hindoes en christenen. Daar heerst de kastecultuur en de laagste klasse daarvan, de Dalit, de ‘onaanraakbaren’, krijgen de smerigste baantjes en deze laagste kaste zoekt verandering door zich te bekeren tot het christendom.

Men hoopt daarmee de cirkel van discriminatie te doorbreken en vrij te zijn iedere baan aan te nemen en het recht te krijgen iedere winkel binnen te gaan en uit iedere bron te drinken. De kastediscriminatie gaat onder Engels bestuur heel ver.

Maar er verandert niets…

Na de stichting van de staat India wordt daar het kastestelsel verboden maar in Pakistan, de Islamitische Republiek Pakistan, is sinds 1973 de islam staatsgodsdienst en de kleine christelijke gemeenschap wordt gediscrimineerd net zoals vroeger de laagste kaste, de Dalit. Moslims staan aan de top van de hiërarchie. Voor de tot christen bekeerde hindoe rest niet anders dan de functie van paria en dus de laagstbetaalde en vuilste baantjes.

Pakistan, smurrie, Erik Kuijpers
Sewage sweeper

Meneer Jamshed is sewage sweeper in Karachi, Pakistan. Met blote handen, zonder masker of handschoenen kruipt hij in de stinkende prut, diep onder de grond, tussen de kakkerlakken en met gasbellen die hem kunnen doden. ‘Het is een rot baan. Ik werk in het riool tussen zwermen insecten. En na een lange dag in de smurrie meurt de lucht als het ware na om me altijd te herinneren aan mijn plaats in de maatschappij. Als ik thuis ben om te eten en na het douchen, dan stinkt mijn hand nog naar riool. Als ik eet ruik ik riool.’

Jamshed is ondanks dat zijn voorouders zich bekeerden tot het christendom een paria. Sewage sweepers worden in advertenties gevraagd met als voorbehoud ‘alleen christenen’ al zijn die woorden tegenwoordig verboden, maar de discriminatie blijft. De overheid, de bevolking, niemand geeft om hun leven in de stad Karachi, 20 miljoen inwoners en een dagelijkse hoeveelheid smurrie van 1.750 miljoen liter.

Pakistan, smurrie, Erik Kuijpers

En de toekomst van hun kinderen?

Sewage sweepers zijn laag opgeleid, analfabeet maar willen een beter leven voor hun kinderen. Zij sturen hun kinderen naar scholen buiten de overvolle en armetierige wijken waar ze wonen om hen betere kansen in het leven te geven. Hun wijken hebben geen goede scholen, geen stromend water; de ‘rijkdom’ van de wijken bestaat uit zwermen muggen, hopen afval en open riolen.

Hun kinderen ervaren ook op school discriminatie vanwege het beroep van hun ouders. Er wordt iets aan gedaan door de belangenorganisatie ‘Sweepers are Superheroes‘ die al jaren er voor ijvert het rioolwerk met blote handen te verbieden, maar de laag opgeleide werkers hebben geen andere keus dan handarbeid en kunnen geen machines bedienen. Deze christenen vormen nog geen twee procent van de Pakistaanse gemeenschap maar nemen 80 procent van de sweepers-banen in. De andere 20 procent wordt ingenomen door hindoes van lage kaste.

Pakistan, smurrie, Erik Kuijpers

Moslims weigeren banen in het riool; straatveger, ja, dat willen ze wel worden. Rioolwerk is smerig en gevaarlijk; huid- en ademhalingsproblemen zijn een groot risico, omdat men dagelijks met de blote handen aan menselijk afval raakt: uitwerpselen, ziekenhuisafval, verbandafval en meer smurrie. Niet lang geleden werd een sweeper door een golf water met slib meegesleept en kwam vier uur vast te zitten. Toen ze hem eindelijk met een graafmachine hadden bevrijd hadden giftige gassen hun werk reeds gedaan… Regelmatig vallen er doden bij dit gevaarlijke werk.

De discriminatie gaat zover dat moslims de laag opgeleide christenen soms ten onrechte beschuldigen van blasfemie, godslastering, waar in Pakistan de doodstraf op staat. Een internationaal bekend geworden zaak is die van Asia Bibi (zie deze link). Eén verkeerd woord, een verscheurd blad uit de koran of drinken uit de verkeerde bron is genoeg voor een volksoploop en een veroordeling.

Pakistan doet in naam iets aan verbetering van de rechten van religieuze minderheden, maar er komt niets van terecht. Vijf procent van alle overheidsbanen zou moeten worden gegund aan minderheden (een wet uit 2009), maar dat aantal is nog lang niet gehaald.

Jamshed: ‘Het is een kwestie van tijd en dan sterf ik in het riool. Wat moet er dan van mijn familie terecht komen? God zal voor ze zorgen. Mijn leven is niet belangrijk; als ik mijn gezin maar kan onderhouden zolang ik leef.’

Bron

NY Times.

Filmpje?

Rioolreiniger in India waar dit werk alleen door de laagste kaste wordt gedaan. Link.

Foto’s en prenten

Putjesschepper, een verdwenen beroep in Nederland. Oncyclopedia.
Rioolreiniger, foto Facebook ‘Sweepers are Superheroes’.
Rioolreiniger, Irak. Foto Youtube.
Rioolreiniger, Azië, mogelijk Thailand. Foto Facebook/Darren Layton.

 

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 833 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

  1. Het zou me niet verbazen, Antonin. De derde foto is uit een filmpje op Facebook en mijn vrouw zegt dat het in Thailand speelt maar ik kan het daarin gesproken dialect niet thuisbrengen; mogelijk is het Birmees. Ik heb in bijna 30 jaar Thailand nooit mensen het riool in zien kruipen; men heeft hier putafzuigers. Gezond voor lijf en leden kan zo’n duik niet zijn.

  2. In Bangkok werd het dit werk 30 jaar geleden door gevangenen gedaan, die geketend werden aangevoerd. Ik heb ze een paar keer bezig gezien. Met alleen een lendendoek om het riool in. Weet niet of dat nog zo is.

    • Ik heb ook weleens foto’s gezien van Thaise veroordeelden die met een riool bezig waren. Helaas weet ik niet meer dan dat. De omstandigheden beschreven in dit stuk zijn nog eens een stuk erger. Ik moest even denken aan Simon Stokvis (Toen was geluk heel gewoon), maar kan geen gepaste humour vinden bij zulke trieste omstandigheden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*