Pakistan nodigt uit voor ‘Boeddha en sneeuwpret’

Pakistan, Boeddha en sneeuwpret, Erik Kuijpers

Boeddha en sneeuwpret! Dat zegt de Pakistaanse ambassadeur in Thailand. Hij weet natuurlijk ook dat, zodra in het uiterste noorden van Thailand de kou toeslaat, vooral op de Doi Inthanon Thaise mensen kleumend en wel en met veel te weinig kleren aan van de kou komen genieten alsof hun leven ervan afhangt.

Dat kent de Thai immers niet! Op Thailands hoogste berg is het ooit min 5 Celcius geweest en dat vindt de Thai een groot, bibberend genoegen…..

De contacten tussen beide landen zijn groeiend

Handelscontacten met name. De waarde is 1,7 miljard US dollar waarvan vooral Thailand profiteert: auto’s en onderdelen, machines, elektronica en rubber gaan naar Pakistan, terwijl Thailand vooral vis en vrijetijdskleding importeert.

Een kleine 90.000 Pakistani bezoeken Thailand voor vakantie, doch slechts 6.000 Thais maken de reis in omgekeerde richting. En daar wil Pakistan graag iets aan doen. Pakistan biedt immers Boeddha en sneeuwpret!

Pakistan, Boeddha en sneeuwpret, Erik Kuijpers
Swatvallei, Pakistan

Boeddha en sneeuwpret kunnen wel degelijk samen

Pakistan, Boeddha en sneeuwpret, Erik Kuijpers

In de regio van de bekende Swatvallei, waar ooit de Taliban historische Boeddhabeelden vernietigden voordat ze werden verdreven, bevinden zich resten van de oudste boeddhistische beschaving in de wereld. Dit is met name terug te vinden in Taxila, een van de oudste centra van boeddhistische studies in de wereld.

Opgravingen brengen nog steeds beelden van Boeddha aan de oppervlakte in de gehele Swatvallei, en nabij liggen de resten van het oude Taxila dat gedeeltelijk bewaard is gebleven en tot de oudste monumenten gerekend mag worden.

Daaronder wordt zeker gerekend de ‘Double headed eagle stupa’ nabij Taxila.

Pakistan, Boeddha en sneeuwpret, Erik Kuijpers
Resten van de tempel met de adelaar met twee koppen

Wat winterpret betreft kom je in Pakistan niets tekort. De Swatvallei, Malam Jabba en Naltar zijn geschikt voor alle vormen van wintersport. Winters Pakistan is eens iets anders dan de volle skipistes in de Alpen of de zonovergoten Thaise stranden. Pakistan promoot Boeddha en sneeuwpret als alternatief.

Hoe veilig is Pakistan?

Daar zegt de ambassadeur niets van. Maar Pakistan is naar de mening van de Nederlandse overheid niet echt veilig. Op de kaart van Buitenlandse Zaken staat naast heel veel rood en oranje een piepklein stukje geel aangegeven en dat ligt nu net in het door India bezette (en inmiddels geannexeerde) gebied Jammu & Kasjmir…

Aanslagen, berovingen, kindermoorden, seksmisdrijven, de Taliban dichtbij, een land met strenge op de koran gebaseerde wetten met de doodstraf voor iedere belediging of kritische noot over Allah; wil je daar wel heen?

Maar als de Thai zich daar wil ontspannen, Boeddha en sneeuwpret wil combineren en de hartelijke banden tussen beide landen wil aanhalen, wel, dan heeft de Thai mijn zegen………

Dan ga ik wel naar de Doi Inthanon!

Bron:

Khaosod English; 25 oktober 2019

Meer lezen?

Reisadvies Nederlandse overheid; https://tinyurl.com/yyny2egs

Seksmisdrijven en kindermoorden schering en inslag; Al Jazeera. https://tinyurl.com/y3hr7hkq

Foto’s en prenten

Taxila, Pakistan. Eeuwenoude resten van een boeddhistische tempel. Wikimedia, 848198.

Swat vallei in Pakistan; wikimedia, 40361292.

Boeddhabeeldje, Swat vallei (foto uit 1869); wikimedia, 16127708.

Idem, de ‘Double headed eagle’ stoepa; wikimedia, 5580588.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*