Pakistan. Blasfemie of niet, Barbertje moet hangen

Pakistan, Erik Kuijpers

 

Godslastering kan je je leven kosten zonder vorm van proces

De Asia Bibi zaak in Pakistan herinnert je aan het begrip ‘godslastering’ en hoe dat in wetgeving en in praktijk je naar het leven kan staan. Niet voor niets voert de internationale organisatie IHEU campagne tegen alle wetten rond blasfemie.

Pakistan, Erik Kuijpers

De harde cijfers

In de wereld zijn er 77 landen met wetgeving omtrent blasfemie, over het beledigen van een religie, over het kwetsen van religieuze gevoelens en gelijkaardig gedrag. Maar die wetgeving wordt lang niet overal ten uitvoer gebracht; wel blijkt dat in de islamitische wereld de wetgeving strikter wordt nageleefd dan elders.

Ook in Europa bestaat gelijkaardige wetgeving al is die hier en daar gekoppeld aan het ‘haatartikel’ in het strafrecht. In Denemarken wordt in 2017 een man veroordeeld omdat hij op social media de koran verbrandt. In 2009 wordt in Finland een man veroordeeld omdat hij de koran en pedofilie op één lijn zet.

In Duitsland, 2006, wordt een man veroordeeld omdat hij wc-papier heeft bedrukt met de tekst ‘koran, de heilige koran’ en een andere man heeft stickers tegen christenen op zijn wagen geplakt. Maar er zijn ook landen in de EU die wetten tegen blasfemie hebben geschrapt en in de USA bestaan ze nog in enkele staten slechts.

Er zijn landen met de doodstraf voor blasfemie

In Pakistan, Iran, Saudi-Arabië en in Mauritanië wordt de doodstraf nog ten uitvoer gelegd maar om hoeveel gevallen het gaat is onduidelijk; vaak worden strafzaken behandeld door Sharia-hoven en hun vonnissen komen lang niet altijd naar buiten.

Maar er zijn naast de vonnissen ook lynchpartijen. Daar komt geen rechter aan te pas. In Bangladesh zijn bloggers vermoord die uitkwamen voor hun atheïsme en de regering doet niets: ‘Dan moeten ze dat soort dingen maar niet publiceren’ is de visie van ambtenaren daar, zegt Bob Churchill namens de IHEU.

Pakistan, Erik Kuijpers
Advocaat Chaudry.

Pakistan

In de Islamitische Republiek Pakistan is de islam staatsgodsdienst en in vele wetsartikelen wordt het beledigen van enige religie strafbaar gesteld. Maar voor de islam zijn er strenge wetsartikelen over blasfemie die het beledigen van de profeet en de religie strafbaar stellen op straffe van respectievelijk de dood en levenslange hechtenis.

Strafzaken in Pakistan betreffen relatief vaak de minderheden waaronder de Ahmadi-moslims. De aanhangers van deze afsplitsing van de islam, de Ahmadiyya, maken ongeveer 2% uit van de totale bevolking maar het aantal strafzaken tegen hen sinds 1987 bedraagt ongeveer 500 en tegen moslims 600. Deze scheve verhouding kan te maken hebben met feit dat de Ahmadi als afvallige moslims worden gezien.

Een advocatencollectief maakt zich hard alle blasfemie aan te pakken en hun woordvoerder is de heer Ghulam Mustafa Chaudry die alleen in de regio Lahore thans een veertigtal zaken aanhangig heeft gemaakt. In een interview vertelt hij vrede te vinden in wat hij doet en dat hij in het hiernamaals daarvoor beloond zal worden.

‘Voor mij is de profeet Muhammad het heiligste dat er is en alles wat wij doen is voor hem’ is zijn credo. Hij ontkent de vaak gehoorde klacht dat deze wetgeving wordt misbruikt voor het beslechten van persoonlijke vetes en zakelijke geschillen (wat je wel eens hoort over de lese majeste wetgeving in Thailand); ‘Zoiets doet een moslim niet’.

Beschuldigingen dat de advocatuur en fanatieke moslims invloed uitoefenen op politie, justitie en rechters worden door hem van de hand gewezen. Hij heeft er wel een verklaring voor dat vonnissen van lagere rechters later door hogere rechtbanken worden herroepen en dan leiden tot vrijspraak: ‘internationale druk’, de ‘anti-islam lobby’, ‘internationale samenzweringen tegen de islam’ en westerse landen die zondaars een visum willen geven. ‘Nee, ik heb er niets mee te maken’ luidt zijn verweer.

Het trieste lot van Shama en Shahzad

Regio Kasur in Punjab, 2014. Boze buren of een boze werkgever? Iemand beweert in hun tuin een paar pagina’s uit de koran te hebben gevonden. De imam brieft het rond en een menigte gepeupel sleurt ze uit hun lemen hut onder de ogen van hun jonge kinderen. Hun beproeving eindigt met verbranding in de steenoven waar de man werkt. Er komt geen rechter aan te pas.

Iedereen spreekt er schande van en pas na jaren wordt een proces voorbereid tegen de aanjagers van deze lynchpartij.

Pakistan, Erik Kuijpers
Asia Bibi

De zaak Asia Bibi

Mevrouw Aasiya Noreen, 1971, bijnaam Asia Bibi, is christen en wordt na een discussie om een kopje water wegens het beledigen van de profeet ter dood veroordeeld. Het vonnis in eerste aanleg dateert van 2010 en het doodvonnis wegens blasfemie wordt bekrachtigd in 2014. Het Pakistaanse hooggerechtshof spreekt haar in 2018 vrij ondanks de pleidooien van Mr Chaudry die spreekt van ‘Pressie uit christelijke kringen om haar een visum te bezorgen’.

En dan breekt de hel los!

Landelijke demonstraties tegen haar vrijlating, ‘hang haar op’, een imam (= voorganger in het gebed) biedt in 2010 4.500 euro voor wie haar vermoordt, en men eist herziening van het oordeel van de hoogste rechter. Onder die druk zwicht de regering, Asia Bibi krijgt een veilig onderkomen en er wordt herziening van de uitspraak gevraagd.

Haar advocaat is inmiddels ondergedoken in Nederland en voor Bibi ligt een visum te wachten voor Canada.

Gaat het heilig boek voor de wetgeving?

Ja, is de mening van onder anderen een groep orthodoxe christenen. Ik tekende deze uitspraak op, jaren geleden, op NL TV, van een gemeenteraadslid in de bijbelgordel in Nederland. Een opmerking in de trant van ‘Den Haag regelt maar wat het wil, ik houd me aan de bijbel’.

Deze visie hebben ook de moslims in Pakistan die te hoop lopen tegen een mogelijke vrijlating van Asia Bibi en we herinneren ons ook Salman Rushdie en de politici Wilders en Hirsi Ali.

Onverzoenlijk gedrag op basis van een heilig boek of een overlevering. In India achten hindoes hun rites belangrijker dan de grootste minderheid in het land; in Pakistan zijn het moslims die hun religie aan anderen willen opdringen. Er zullen helaas onschuldigen blijven sterven in pogroms.

 

Bron: BBC world-asia-46465247 en BBC world-4646074. Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers.

Foto berichtenlijst: WFAE-site

Weblinks

IHEU; https://iheu.org/

Ghulam Mustafa Chaudry; https://www.skeptical-science.com/religion/pakistani-lawyers-pushing-death-blasphemy/

De zaak Shama en Shahzad; https://tribune.com.pk/story/790651/the-story-of-shama-and-shahzad/

De zaak Asia Bibi; https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Asia_Bibi

Wie is Asia Bibi; https://www.sdok.nl/wie-is-asia-bibi

Foto’s en prenten

Blasfemie, uit Das Narrenschiff (1494) van Sebastian Brant; gravure is toegeschreven aan Albrecht Dürer (1471-1528). Weblink https://nl.wikipedia.org/wiki/Das_Narrenschiff

IHEU, International Humanist Ethical Union; wikimedia, 42298465.

Advocaat Mr Ghulam Mustafa Chaudry; thanks to skeptical-science.com

Asia Bibi; foto van de website https://www.sdok.nl/wie-is-asia-bibi (geen copyrightclaims gevonden)

 

Lees ook: Indonesische christin mag moslim-baby niet adopteren

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Eindelijk is Asia Bibi vrij uit Pakistan en onderweg naar haar familie die asiel kreeg in Canada. Ze zat maanden in een safe house omdat extremisten het cassatievonnis herroepen wilden zien en ook na de weigering van het Hof nog om haar nek schreeuwden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.