Chinezen op jacht naar christelijke Pakistaanse bruiden

Pakistaanse bruiden, Erik Kuijpers

“Gegoede, bekeerde Chinese man zoekt nette jonge vrouw”

China zit met een enorm vrouwentekort, uitvloeisel van de eenkindpolitiek die inmiddels is verlaten. Deze politiek bracht met zich dat vrouwen, zwanger van een dochter, abortus lieten uitvoeren of het meisje gewoon te vondeling legden.

Een jongen! Dat was het ultieme doel en nu zitten mannen in China met de gebakken peren in de vorm van een vrouwentekort.

Hans Moleman voorspelt het in 2004 in De Volkskrant: tegen 2020 zullen 30 tot 40 miljoen Chinese jonge mannen geen vrouw vinden! En, zegt hij, als prettige bijkomstigheid voor de vrouwen die in het China van vandaag nog op het land ploeteren: hun leven zal als ‘schaars goed’ er aanmerkelijk beter uitzien dan veldwerker zijn. Zo’n schat draag je op handen, niet? Die laat je niet op het veld ploeteren.

Op jacht naar bruiden, dus!

Uit Laos en Vietnam komen berichten dat vrouwen ontvoerd worden of dat de ouders grote sommen geld krijgen betaald en hun dochter dan meegeven aan Chinezen. Een snelle dienst als er religie in het spel is, vaak boeddhisme, een ring om die vinger en dan snel op reis, soms duizenden kilometers weg.

Ook vrouwen uit Noord-Korea zijn bijzonder in trek; zij vluchten weg uit dat land en zijn blij een man te vinden.

De organisatie ‘Pacific Links’ helpt vrouwen in Vietnam die zo zijn geronseld. ‘Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Jarenlang werd gevraagd naar een vrouw met lichte huidskleur. Tegenwoordig vragen ze alleen of ze wel echt een vrouw is….‘. Uit Vietnam en Laos zijn naar schatting tussen 750 en 1.000 meisjes al zo getrouwd.

De zoektocht naar Pakistaanse bruiden

Pakistaanse bruiden, Erik Kuijpers

Maar in Pakistan doen bemiddelaars dat anders. De christelijke gemeenschap in vooral de provincie Punjab wordt overspoeld met bemiddelaars op zoek naar Pakistaanse bruiden. Voor Chinese mannen.

Die man wordt voorgesteld als bekeerde christen, gegoed, met een goeie baan en een kast van een huis; uiteraard lief en zorgzaam en wanhopig op zoek naar een bruid uit Pakistan, natuurlijk ook christen, en liefst jong…..

De christelijke gemeenschap is overwegend arm en de belofte een paar duizend dollar te vangen met een mooie toekomst voor hun dochter doet veel ouders besluiten met die mensen in zee te gaan, vooral ook omdat de dominee een duit in het zakje doet (en maar al te vaak ook een leuke duit ontvangt….) en zegt dat alles dik in orde is……

In de plaats Gujranwala, ten noorden van Lahore, vertelt de dominee over een collega die op de kansel verkondigde ‘God is blij dat deze Chinese mannen bekeerd zijn tot het christendom. Zij helpen graag arme christenmeisjes…..’

Dan wacht een ellendig leven……

Pakistaanse bruiden, Erik Kuijpers

Vaak honderden, duizenden kilometers weg in China, de taal niet machtig zodat ze zelfs voor een glas water al een ‘app’ op het mobieltje moeten gebruiken, met een veel oudere man die mogelijk losse handjes heeft, wacht hen een armoedig bestaan want de man is helemaal niet rijk en zijn kast van een huis bestaat uit een hut met slechts één kamertje….

Geld om te scheiden of te vluchten is er niet want de duizenden dollars zijn nooit aan de ouders betaald. Wordt zij zwanger dan mag ze wel weg want de vaak veel oudere echtgenoot heeft dat niet gepland…..

Cijfers ontbreken maar tenminste honderden meisjes uit Pakistan zijn dit lot deelachtig geworden. Mogelijk duizenden.

Mensensmokkel

Dit is mensensmokkel, mensenhandel. Deze woorden komen uit de mond van Aslam Augustine, de Punjabse minister inzake mensenrechten en minderheden, zelf ook christen. ‘Hebzucht is hier verantwoordelijk voor. Ik heb enkele bruidjes ontmoet en ze komen uit de armste gemeenschap van Punjab’.

De Chinese regering en de ambassade in Pakistan ontkennen alle verantwoordelijkheid hoewel ze klakkeloos visa verstrekken aan de Pakistaanse bruiden.

Slechts een verbod zijdens de Pakistaanse overheid kan hier een eind aan maken. Maar ambtelijke molens…. Zo zullen wellicht nog honderden christenmeisjes op jonge leeftijd in een ongewenst en ongelukkig huwelijk stappen.

Smetana schreef ooit de komische opera ‘Die verkaufte Braut’. Ik denk dat Pakistaanse bruiden daar de lol echt niet van inzien……

Bron:

Foxnews; https://tinyurl.com/yygvh7qf

Meer lezen?

South Asia Morning Post; https://tinyurl.com/yyoenwa9

Foto’s en prenten

Mevrouw Mahek Liaqat; photo thanks to facebook Abi Bais.

Pakistaanse vlag; wiki.

Oude handboeien; wikimedia, 126048.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 815 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland