Overtoerisme een wereldwijd probleem

overtoerisme, Erik Kuijpers

Naar de Mount Everest? Achter in de rij aansluiten svp……

Overtoerisme kan ook betekenen ‘Er zijn nog driehonderd wachtenden voor u...’. En een fee die duizenden dollars kan kosten want zo hoog klimmen betekent een hoge bijdrage aan de staat. In Nepal, waar veel klimmers beginnen (de andere kant is China-Tibet) is nu zoveel aanloop dat men in een lange rij de berg opgaat en zelfs moet wachten voor je de top kunt betreden.

Het is er druk; in 2018 haalden 560 mensen de top en dat is alleen in de zomermaanden dus je kunt je voorstellen dat het daar dringen is. En ‘wacht u een paar minuten‘ kan fataal zijn op die hoogte en bij die temperatuur; er vallen steeds meer doden en de vervuiling loopt de spuigaten uit.

overtoerisme, Erik Kuijpers
Venetië

Overtoerisme noopt tot maatregelen

De drukste gebieden waar al wordt ingegrepen of regels worden gepland zijn steden als Venetië, Dubrovnik en Barcelona en dan zijn er de gebieden met bijzondere historische waarde of natuurschoon.

Denk daarbij aan Taj Mahal, Galapagos, Phang Nga National Park in Thailand (net ten noorden van Phuket), de Chinese muur, Cuba, Santorini, het eiland Skye (Schotland), Machu Picchu, Cinque Terre (It), heel Antarctica en zoals genoemd de Mount Everest.

Ineens? Dit overtoerisme is gekomen met de groei van de welvaart in de wereld, de kennis door internet, de aanbiedingen voor cruises en voor vliegreizen die goedkoper worden, Airbnb en de social media. Pension Boszicht in Lochem is uit, de Mediterranee is uit, Ventemiglia en Comomeer, en ga maar door. En we moeten en zullen op vakantie gaan; ‘Balconia’ en ‘Rundumhausen’ in ‘Thuinesië’ komen niet meer ‘in Frage…’.

overtoerisme, Erik Kuijpers
Platgetreden paden……

Teveel toeristen, teveel schade!

Het overtoerisme is schadelijk. Afgesleten paden, kapotte grafheuvels, dieren storen of voederen, plassen in het openbaar, vuil achterlaten, luidruchtigheid. Wie de Thaise kranten volgt weet dat in Thailand de vele Chinese toeristen het gedaan hebben maar westerlingen zijn zelf ook geen lieverdjes. Op monumenten kliederen, Boeddhabeelden beklimmen, de blote billen tonen op een heilige plaats, als Bert Burger zich daaraan gaat ergeren is er iets goed mis. Daar heb je geen fatsoensrakkers voor nodig…..

Wat doe je er tegen?

Meer en meer wordt er iets aan overtoerisme gedaan. De Galapagos hebben een daglimiet; meer dan een zeker aantal mensen komt niet in boot of vliegtuig. Of fors betalen voor toegang; of een kaartje kopen elders in het land en niet op de plaats zelf (betekent gelijk spreiding van de toeristen); een attractie tijdelijk sluiten om de natuur zich te laten herstellen zoals een baai in Thailand.

In Venetië gaan stemmen op om de cruiseschepen toegang te verbieden, helemaal nu zo’n varend flatgebouw een aanvaring veroorzaakte met een andere boot. Sluiting vond reeds plaats op de Faeröer eilanden en bij het Louvre.

Bhutan hanteert een fors tarief van 250 dollar per dag; daar heb je wel een driesterrenhotel voor, alle eten, een gids en vervoer, maar dan krijg je wel mensen met interesse en hou je de backpackers weg. Bhutan is trots op zijn ecologische voetafdruk van NUL……

overtoerisme, Erik Kuijpers
Vakantievertier begin 20e eeuw

Leren omgaan met overtoerisme……

Wij allemaal. Terug naar schildpadrijden of draaimolen gaat niet meer en de aanlenglimonade van toen drinken je kinderen niet. Toerisme is niet tegen te houden en je zult dat in goede banen moeten leiden, bijvoorbeeld door ook andere delen van land of streek te promoten. Of laat ze fors de knip trekken…..

overtoerisme, Erik Kuijpers

Tja, en tenslotte, als alles volloopt blijft het enige alternatief ‘de lucht in’ zoals Jan van Speijk deed met zijn boot.

Nu nog onbetaalbaar voor Jan met de Pet maar we kunnen straks een reisje door het luchtledige gaan maken.

Evenwel, bedenk, daar boven snel een selfie maken met Space Ship Virgin Two op de achtergrond is er niet bij……..

Bron:

CNBC.com; https://tinyurl.com/yy5k2cp8

Foto’s en prenten

Mount Everest; wikimedia, 402868.

Venetië hoogseizoen; wikimedia, 3221704.

Centraal Plateau, Frankrijk, kaalslag; wikimedia, 1942929.

1920, 1930, Een rondje op een schildpad!; wikimedia, 42193800.

De ruimte in: Space Ship Two; wikimedia, 14222803.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland