Overstromingen in Californië: heel Montecito onder evacuatiebevel

LOS ANGELES (AP) – Reddingswerkers hebben de zoektocht naar een 5-jarige jongen voltooid die werd meegesleurd door overstromingen in centraal Californië, terwijl de hele kustgemeenschap van Montecito maandag werd bevolen te evacueren. voorwaarde.

Tienduizenden mensen zaten zonder stroom en sommige scholen waren die dag gesloten. Straten en snelwegen veranderden in woeste rivieren, bomen vielen, modderstromen en automobilisten brulden toen ze wegversperringen raakten die waren veroorzaakt door gevallen puin. Het dodental als gevolg van de meedogenloze stormen is maandag gestegen van 12 naar 14 nadat twee mensen zijn omgekomen door vallende bomen, aldus staatsfunctionarissen.

Een bijna zeven uur durende zoektocht naar de jongen leverde alleen zijn schoen op, voordat ambtenaren het afblazen omdat de wateren te gevaarlijk waren voor duikers. De jongen is niet dood verklaard, zei Tony Cipolla, een woordvoerder van het San Luis Obispo County Sheriff’s Office.

Tom Swanson, assistent-chef van Cal Fire/San Luis Obispo County, zei dat de moeder van de jongen een vrachtwagen bestuurde toen ze rond 8 uur ’s ochtends in het water terechtkwam nabij het kleine stadje Paso Robles landinwaarts vanaf de centrale kust van Californië.

Omstanders konden de moeder uit de vrachtwagen trekken, maar de jongen werd uit het voertuig gesleurd en mogelijk in de rivier geveegd, zei Swanson. Er was op dat moment geen bevel tot evacuatie in het gebied.

Ongeveer 130 mijl (209 kilometer) naar het zuiden stond de hele gemeenschap van Montecito en valleien die waren getroffen door recente bosbranden onder een evacuatiebevel dat kwam op de vijfde verjaardag van de aardverschuiving. Het doodde 23 mensen en vernietigde meer dan 100 huizen langs de kust.

READ  Zelensky zegt dat er tegenoffensieve maatregelen worden genomen tegen Rusland Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

De National Weather Service registreerde een inch (2,5 centimeter) regen per uur, met zware regen die ’s nachts wordt verwacht in de hooglanden waar wegen leiden naar met bomen omzoomde heuvels met grote huizen. Montecito wurmt zich tussen de bergen en de Stille Oceaan en is de thuisbasis van beroemdheden als Oprah Winfrey, Rob Lowe en Harry en Meghan, de hertog en hertogin van Sussex.

Het eigendom van Jamie McLeod stond onder een bevel tot evacuatie van Montecito, maar hij zei dat hij met de overstromende kreek aan de ene kant en de modder aan de andere kant niet “van de berg af kon komen”. De 60-jarige eigenaar van het Santa Barbara Bird Sanctuary zei dat een van zijn werknemers zijn wekelijkse voedselbezorging kwam doen en vast kwam te zitten.

McLeod zei dat hij zich gelukkig voelt dat zijn huis hoger gelegen is en dat de stroom nog steeds is ingeschakeld. Maar hij zei dat hij moe was van de frequente evacuatiebevelen na de enorme bosbranden die vijf jaar geleden volgden op een verwoestende aardverschuiving.

“Het is niet gemakkelijk om te verhuizen,” zei McLeod. “Ik ben er helemaal weg van – behalve de ramp.”

Sheriff Bill Brown van Santa Barbara County zei dat de beslissing om bijna 10.000 mensen te evacueren was “gebaseerd op aanhoudend hoge regenval.” Kreken stroomden over en veel wegen liepen onder water.

De noordelijke rijstroken van US 101, een belangrijke kustweg, zouden naar verwachting tot dinsdag gesloten blijven. Verschillende snelwegen en lokale wegen waren afgesloten vanwege rotsverschuivingen en overstromingen.

READ  Fed: Biden benoemt Philip Jefferson als Fed-vicevoorzitter, tikt Adriana Kugler aan als eerste Latino-gouverneur

Langs de kust, in Santa Cruz County, werden evacuatiebevelen uitgevaardigd voor ongeveer 32.000 inwoners die in de buurt van overstroomde rivieren en kreken woonden. De San Lorenzo-rivier werd uitgeroepen tot overstromingsstadium en dronebeelden toonden tientallen huizen in modderig bruin water, met de toppen van auto’s die naar buiten gluurden.

Maria Cucciara, een inwoner van Felton, ging wandelen om haar zegeningen te tellen nadat “een grote tak tijdens een kleine overstroming het dak van haar kleine studio had geharpoeneerd”, zei ze.

“Ik heb twee kittens en we hadden gedood kunnen worden. Het was meer dan een ton. Het was dus onnodig om te zeggen dat het erg zorgwekkend was.”

Nicole Martin, eigenaar van Fern River Resort in Felton, beschreef maandag een zeer rustige scène. Terwijl picknicktafels en ander puin door de gezwollen San Lorenzo dreven, dronken zijn klanten koffie tussen de torenhoge sequoia’s en ‘genieten van de show’, zei hij.

De rivier is meestal ongeveer 18 meter onder de hutten, zei Martin, maar hij sijpelde tot 4 meter van de hutten.

In Noord-Californië sloten verschillende provincies scholen en zaten meer dan 35.000 klanten zonder stroom in Sacramento – meer dan 350.000 per dag nadat windsnelheden van 97 km/u majestueuze bomen op hoogspanningslijnen deden vallen, volgens het Sacramento Municipal Utility District. . Onder de nieuwe sterfgevallen die maandag zijn gemeld, kwam een ​​dakloze om het leven toen een boom in het gebied viel.

De National Weather Service waarschuwde voor een “meedogenloze opmars van atmosferische rivieren” – een lange strook vocht in de Stille Oceaan die de hoeveelheid regen en sneeuw zou kunnen verminderen. Er wordt de komende twee dagen regen verwacht nadat de stormen van vorige week de stroom uitvielen, straten overstroomden en kustgebieden verwoestten.

READ  AP-bronnen: EPA-autoregel voor grote boost in EV-verkopen

President Joe Biden heeft maandag een noodverklaring afgegeven in meer dan een dozijn provincies om het herstel van de storm en de hulpverlening te ondersteunen.

De weerdienst heeft een overstromingswacht uitgegeven voor een groot deel van Noord- en Midden-Californië, en verwacht tot en met woensdag 6 tot 12 inch (15 tot 30 centimeter) regen in de toch al verzadigde uitlopers van Sacramento.

In de omgeving van Los Angeles kan op maandag en dinsdag tot 20 centimeter regen vallen in de uitlopers. Er werd ook veel verkeer verwacht.

Een groot deel van Californië kampt met ernstige droogte, hoewel stormen hebben bijgedragen aan het aanvullen van droge reservoirs.

___

Associated Press-schrijvers Stephanie Tasio in Los Angeles, Johnny Harr in San Francisco en Olga R. Amy Daxin in Rodriguez, Orange County, Nick Coury in Aptos, Martha Mendoza in Santa Cruz en Haven Daly in Felton hebben bijgedragen aan dit rapport.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *