Over het verschil tussen ideale vrouw en ideaal wijfje

DE IDEALE VROUW

door Willem Hulscher

 

Willem Hulscher, ideale vrouw
Het ideale huwelijk?

Wat is de ideale vrouw? ‘Ze moet edel, jong en schoon zijn zonder zich op haar schoonheid te laten voorstaan, tegenover iedereen moet zij zich als een liefhebbende moeder en zuster gedragen, zij moet vrijgevig zijn, zonder arglist en zonder jaloezie, trouw en waarachtig, zonder hoogmoed, rein in gedachten, woorden en daden, zonder neiging tot gemakzucht, verstandig en handig, en gewend zijn om vroeg op te staan.’

Gewend zijn om vroeg op te staan! Wie verzint zoiets? Ik niet, deze woorden zijn van de jonge prins die later de Boeddha zou worden. Hij was net zestien jaar geworden en na zeven dagen bedenktijd stemde hij er in toe te zullen huwen, maar niet zomaar met de eerste de beste vrouw! Na lang zoeken vond zijn vader de ideale prinses voor hem. Echter, ook de vader van het meiske had noten op zijn zang: de prins moest zich eerst bewijzen als de ideale schoonzoon. Dit alles is beschreven in een eeuwenoude tekst die bekend staat onder de naam Lalitawistara.

Ikzelf heb een soortgelijke ervaring. Meer dan zeventig landen in vijf continenten heb ik afgereisd om de ideale vrouw te zoeken. Maar toen ik haar uiteindelijk had gevonden (dat was in de subway van Tokio), bleek zij op zoek te zijn naar de ideale man …

Bellen van schuim

Ik houd van de bloemrijke teksten in de Lalitawistara, zoals ‘Snel gaan de vreugden der jeugd voorbij als een razende bergbeek, als een wolk die zich oplost in de herfstlucht, als een luchtspiegeling in de woestijn, als bellen van schuim, als het spiegelbeeld van de maan in het water, als een echo, als een droom’.

Willem Hulscher, ideale vrouw
… de jeugd als een razende bergbeek ….

Een razende bergbeek, bellen van schuim….. de jonge prins leefde in een droom. Na zijn huwelijk kreeg hij een gevolg van 84000 vrouwen om zich te vermaken. We moeten dit allegorisch opvatten, zo lees ik in een commentaar van een Duitse professor. Allegorisch? Ja die 84000 vrouwen, maar dat vroege opstaan is helemaal niet allegorisch.

In de dorpen in Azië staat de vrouw gemiddeld anderhalf uur eerder op dan haar man. Ze moet het huis vegen, het vuur aanmaken en zijn ontbijt klaarmaken voor hij wakker wordt. In 2500 jaar is er niets veranderd in dit deel van de wereld, maar dat weet die professor kennelijk niet. Ik weet het wel – dankzij veldonderzoek van de FAO – en het is goed dat deze informatie nu ook op een openbare website komt te staan. Ik geef toe, zoveel vrouwen om je te vermaken was ook in de oude tijd tamelijk veel. Maar een vrouw die schoon en trouw is, daarin had Boeddha gelijk, want als man wil je dat nu eenmaal.

Waakzame bezinning

Er zijn talloze verleidingen waaraan wij mannen altijd hebben bloot gestaan. Maar wat is de gevaarlijkste van alle verzoekingen? U raadt het al: dat is de vrouw. Zo staat het ook in de Mahaparinibbhanasoetta dat de laatste lessen van de Boeddha bevat. Daarin wordt verteld over een gesprek van de meester met zijn favoriete leerling Ananda. De leerling stelt de vraag hoe men zich tegenover vrouwen moet opstellen. Boeddha antwoordt laconiek:
-‘Niet aankijken’
Ananda vraagt verder: -‘maar als wij ze dan zien?’
Boeddha antwoordt: -‘niet met hen praten’
Ananda vraagt: -‘maar als we toch met hen in gesprek komen?’
-‘Dan moet gij uw toevlucht nemen tot waakzame bezinning’ antwoordt Boeddha.

Ik geef hier de oorspronkelijke tekst zonder commentaar. Mijn lezers moeten zelf maar uitmaken welke lessen ze hieruit trekken. En ik ga ook niet uitleggen hoe waakzame bezinning precies werkt. Maar ik haast me te zeggen dat de teksten van de Palicanon, die historisch betrouwbaarder zijn, niets vermelden over een echte vijandigheid van Boeddha tegenover vrouwen. Integendeel, er staat in dat hij zelfs bij vrouwen aan de dis heeft gezeten en zijn gastvrouwen heeft verkwikt met een vriendelijk gesprek en stichtelijke woorden. Boeddha’s kosmische liefde en compassie gingen samen met ridderlijke charme.

Kuisheid

Alle religies ter wereld hebben moeite met de positie van de vrouw. Dat is een goede reden om atheïst te zijn. Maar wie meer wil weten over het gebod van de kuisheid – het derde gebod in het Boeddhisme – verwijs ik naar de Dighanikaya. Dat is het deel van de Palicanon dat de leer samenhangend weergeeft. Let op het verschil tussen enerzijds de leerlingen van het achtvoudige pad en anderzijds de zogenaamde leken, dat zijn degenen die door hun mannelijke natuur het derde gebod niet kunnen gehoorzamen. Voor de leerlingen geldt volledige onthouding, maar voor leken slechts het vermijden van echtbreuk in hun huidige leven. In een volgend leven kunnen zij dan opnieuw proberen het achtvoudige pad te vervolgen. Kort gezegd: de Bijbelse opdracht ‘gaat heen en vermenigvuldigt u’ is geen Boeddhistisch gebod. Het Brahmanendom staat hier tussenin. Het wetboek van Manoe verplicht de Brahmaan om mannelijke nakomelingschap te verwekken alvorens hij zich tot kuisheid bekeert.

Voor wie het voorgaande toch wat ingewikkeld vindt, hier even een samenvatting van waarover het eigenlijk gaat. De mens lijdt door ouderdom, ziekte en dood. Wat is de oorzaak van de dood? De oorzaak is de geboorte, want zonder geboorte is er geen dood. Wat is de oorzaak van de geboorte? Dat is de conceptie. Wat is de oorzaak van de conceptie? Juist, dat bedoelen we dus. Het gaat niet aan om de vrouw de schuld te geven. Als de man volledige kuisheid betracht, wordt ieder lijden in de toekomst voorkomen. Zo is de cirkel rond.

Het ideale wijfje

Voor wie zich afvraagt hoe dit allemaal zover heeft kunnen komen, beveel ik de paradijslegende van de Aggannasoetta aan. De zondeval van de aanvankelijk geslachtloze wezens wordt daar verbeeld door het eten van de zoete room der aarde (hoewel de lama’s in Tibet ook het symbool van het pakken van een vrucht gebruiken). Zo ontstond de aardse lichamelijkheid. De vrouwen begonnen te lonken en de mannen maakten zich breed. Van het een kwam het ander met als gevolg geboorte en wedergeboorte van een mensheid die gedoemd is te lijden.

Willem Hulscher, ideale vrouw
.. het ideale wijfje ….

Evolutiebiologen en atheïsten (wat niet hetzelfde is) zien dit anders, maar zij hebben dan ook geen idee van de ideale vrouw. Zij kennen alleen het ideale wijfje, als u begrijpt wat ik bedoel. En als u het niet begrijpt, moet u maar eens naar Animal Planet kijken. Een aanstormende mannetjesleeuw bijt de welpjes van een vrouwtjesleeuw dood, opdat zij vervolgens naar haar wijfjesaard met hem zal paren, wat zij inderdaad doet. Zo worden verse genen in de leeuwenfamilie gespoten, wat het voortbestaan van de hele troep ten goede komt. Over lijden praat daar niemand.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de Tegel, magazine van de Nederlandse Vereniging Thailand (Bkk)

1 Comment

  1. Ik zou me toch dood vervelen als ik een vrouw had die “rein in gedachten, woorden en daden” is. Saaie bedoeling hoor zo zonder mentaal, oraal en fysiek vermaak. Ben er blij om dat de dame die mijn vrouw zou worden binnen enkele zinnen op niet ordinaire wijze mij onreine Thaise woordjes aan het leren was… 555

    Vroeg opstaan lijkt me ook geen goed idee, dan moet ze immers ook vroeg slapen. Een verassings ontbijt door partner lief (m/v) is natuurlijk fijn. Doe dat af en toe voor elkaar en geniet samen met en van elkaar.

    Waar ik het wel mee eens ben is dat als man en vrouw absolute kuisheid zouden hanteren we toch binnen zeg een jaar of 100 van alle problemen op aarde verlost zijn. Ik laat het aan toekomstige generaties daar een poging toe te wagen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.