Kerrie met rijst; pittig India & Birma (68)

 

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, oude kolonel

 

‘Twenty-one days in India being the tour of Sir Ali Baba K.C.B.’

 

De oude kolonel

De oude kolonel van India die ligt te rijpen voor zijn pensioen op een plank bij Algemene Dienstzaken is zowel beklagenswaardig als bespottelijk.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, oude kolonel
Skeleton coast, Namibia.

Zijn functie is van hem afgepakt en hij ligt als een oud scheepswrak tegen de kust en nog geen zeil wappert meer in de wind.

Vrijwel alles wat hij destijds heeft geleerd over de dienst is hij vergeten en wat hij niet vergeten is blijkt gewijzigd. Het enige wat hem rest is kijken naar de paardenbrigade op zijn knopen en foto’s.

Hij krijgt nog net een saluut van een bewaker en hoewel hij niet meer durft paardrijden zit hij nog in de adviesraad die gaat over militaire ruiterkleding.

Hij is een ordelijk man. Staat vroeg op, loopt naar de club op The Mall, neemt thee, zijn krantje, een roddel hier en daar, en gaat dan terug naar zijn kleine bungalow.

Na het ontbijt trekt hij een onbeduidend wit uniform aan, zet de soldatenmuts scheef op zijn hoofd en met een sigaartje in zijn mond en een witte paraplu slentert hij weer naar de club. Zijn bediende neemt zijn oude knol voor hem mee.

Wat doe je op zo’n dag?

Nu het serieuze verhaal: hoe kom je door die dag heen?

Er liggen zes kranten, er kunnen twaalf borrels gedronken worden, vier-en-twintig sigaartjes te roken uit Madras, hij kan lang beuzelen aan de lunch, veertig mensen groeten, een potje biljart, dan diner en verder gestaag keuvelen, schandaaltjes vertellen, ouwe moppen en ouwe verhalen.

En iedereen houdt van hem, natuurlijk. ‘Kijk, daar komt die zielige ouwe Smith, arme ziel toch. Hallo, kolonel, hoe is het? Goed je te zien. Is er nieuws?’

De kolonel is niet gierig maar spaart stevig voor de oude dag. Hij kan het niet helpen; geeft nauwelijks uit en heeft een dik salaris. Dus houdt hij zich bezig met met investeringen, waardedaling van zilver en het beleggen in dure spullen. Maar hij lost nooit een van die vragen op. Het ontglipt hem en dus blijft hij er mee bezig.

Trage hersens

Zijn oude hersens hebben een tempo vergelijkbaar met dat van de ambtenaren in Madras. Ieder oud onderwerp is steeds een onderzoek waard. Vertel hem iets in de morgen en herhaal dat in de middag en hij zal dat als een nieuwtje ervaren.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, oude kolonel

Hij is niet sloom maar lijkt sloom want hij heeft niks te doen. Geef hem een zonnewijzer om voor te zorgen, of een regenmeter, of vraag hem een geheimpje te bewaren, en je maakt hem blij.

Hoewel, ik vertrouwde Smith een geheim toe en hij was zo bang dat kwijt te raken dat hij iedereen op het station vroeg hem te helpen onthouden……

Soms krijgt hij het snode plan zijn grieven op te schrijven in langdradige reeksen van zinnen en stuurt die klacht in naar de krant; naar de Pioneer, de Delhi Gazette of de Himalayan Chronicle.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, oude kolonel
The Pioneer, sinds 1865

Dan is hij dagenlang nerveus. Zullen ze het plaatsen? Zal de opperbevelhebber beledigd zijn? De regering van India misschien? Wat zal de ‘dienst’ zeggen?

Hij moet niets hebben van die lui met ‘steken’ op het hoofdkwartier. Hij kent hun schema: ze houden zich bezig met iets nieuws en met het afschaffen daarvan en is bang dat ze hem af zullen schaffen.

Maar wat kunnen ze met hem? Hij is er helemaal uit en kan geen regiment meer aan.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, oude kolonel

 

Nee, ze kunnen hem beter een rood uniform geven en hem met zijn zwaard ergens vastpinnen waar hij kan drinken op de gezondheid van Hare Majesteit voor wie hij weer en wind en vijand heeft getrotseerd.

Tijdens een epidemie, bij zwaar weer, bij de geneeskundige troepen. Zet hem ergens neer, gooi hem vol met wijn en hij zal je verhalen vertellen dat India langzaam oplost in het niets……

IJdele hoop

Zeg hem niet dat zijn zon onder zal gaan.

Hij heeft net zoveel hoop als een tweejarige. Hij zou best nog wel een brigade willen leiden en geeft die hoop niet op. Hij wil vastigheid.

Maar dat zal niet gebeuren voor de oude kolonel. Het enige dat voor hem verandert is dat eens een stoet vertrekt met hem in het midden en met een traag trommelend muziekkorps.

En niet zo lang daarna kunnen we nauwelijks nog ontcijferen wat op een afbrokkelende grafsteen staat tussen het onkruid op die ellendige begraafplaats van ons station. Maar wat maakt dat uit?

 

Zijn botten verwoest

Zijn zwaard verroest

Zijn ziel in de hemel

Nu houdt hij zich koest

 

Foto’s en prenten

Scheepswrak aan de skeleton coast, Namibia; wikimedia, curid, 11718890.

Zonnewijzer in Singapore; wikimedia, curid, 15194499.

Pioneer, krant in India, 1865; wikimedia, curid, 29625113.

Tweepuntige steek; Engelse naam cocked-hat, ook wel bicorne, wikimedia, curid, 3317659.

Gerelateerde berichten

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 592 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*