Noord-Korea. Nee hè, toch niet wéér de baas op inspectie?

Noord-Korea, Opperste Leider, Erik Kuijpers

Die goeie ouwe tijd. Genieten deden ze, die Noord-Koreanen!

Kwam de Opperste Leider op bezoek, de Eeuwige President Kim Il Sung die leefde van 1912 tot 1994, om de stand van het land en van de arbeid te beoordelen, dan liep de hele regio uit om hem met ware vreugde in het hart te begroeten.

Dat werd ook beloond. Tijdens dat bezoek viel de stroom eindelijk eens niet uit en konden ze in de winkels dingen kopen die anders niet te koop waren! De beloning voor hun noeste arbeid. De baas op bezoek! Een feest!

Maar nu is er Kim Jong Oen….

Noord-Korea, Opperste Leider, Erik Kuijpers

‘Dat ie maar weg blijft….’

Het volk mort. De huidige Opperste Leider Kim Jong Oen komt veel vaker op inspectietocht dan zijn opa en zijn vader, Opperste Leider Kim Jong Il (1941-2011). En de voorwaarden zijn gewijzigd. Kregen ze eerst cadeautjes, nu moeten ze geld en spullen meenemen, doneren. De grote baas komt niet voor noppes meer!

De mensen reageren nu ontevreden op zijn bezoek. Opdraven en niks krijgen verhindert dat de mensen hun boterham kunnen verdienen. De tijden zijn moeilijk in Noord-Korea door falend beleid, door de sancties en door de raketjes waarmee ‘rocketman’ Oen speelt. Kim Jong Oen heeft ernstig gebrek aan vreemde valuta en er is van alles tekort.

Door de nieuwste sancties kunnen Noord-Koreanen niet meer buiten het land werken om dollars te verdienen dus worden straks ook nog constructiearbeiders en animeermeisjes werkeloos.

De grote baas heeft de provincie Noord-Hamgyong bezocht en de bevolking is verplicht gesteld daaraan te doneren. Maar hun omstandigheden zijn er niet door verbeterd.

‘Hij bezocht hier in 2015 twee viskwekerijen en wij werden aangespoord hard te werken om vis te kweken voor het volk. Maar we zijn nu vijf jaar verder en hebben van onze eigen kwekerij nog geen vis gehad! De leiding is in handen van het leger, wij hebben niks te vertellen, en krijgen niet eens een visje…’

En over het aanstaande bezoek van de Opperste Leider wéér aan deze provincie komt dit commentaar: ‘Hij komt een boerderij bezoeken en een elektriciteitscentrale waar wij werken. Er is hier veel productie maar wij hebben thuis geen stroom en zelfs nog geen krop sla gehad….’.

De Opperste Leider komt te vaak….

Dat is de veel gehoorde klacht, anoniem uiteraard want kritiek op de baas is niet gepast. ‘Wij hebben geen stroom en leven in het donker. Er is tekort aan voedsel; wij leven op een rantsoen van 300 gram per dag’.

De baas trekt er zich niets van aan, als hij het al weet, en gaat door met werkbezoeken. In oktober heeft hij het erg druk gehad met zeven werkbezoeken aan toeristengebieden, een fabriek voor medische instrumenten en aan een gezondheidscentrum met natuurlijke warmwaterbronnen.

De Opperste Leider kan wél goed plannen! Want hij heeft een erg druk leven.

Noord-Korea, Opperste Leider, Erik Kuijpers
Het oeuvre van de Opperste Leiders waaronder Kim Jong Oen

Kim schrijft boeken over het arbeidersparadijs waar hij de scepter zwaait. Men zegt dat hij 17 luxe paleizen heeft in het land, 100 voornamelijk Europese luxe auto’s, een privé vliegtuig, een 30 m lang jacht en een eilandje helemaal voor hem alleen. En dan ook nog werkbezoeken brengen terwijl hij voor controle van het volk 144.000 politieagenten heeft naast de geheime politie.

En hij gaat wel eens op reis. Voor verre reizen leent hij het vliegtuig van de Chinese president en in de regio reist hij in zijn gepantserde trein die voorafgegaan wordt door een extra trein die controleert of de rails niet per ongeluk verzakt zijn…..

Het volk mort……

Dat is niet goed en kan niet stand houden. Binnenkort gaat Kim Jong Oen weer met Trump aan tafel, maar als hij zo onverzettelijk blijft worden de sancties niet verlicht en blijft het volk morren. Tot de bom barst in eigen huis en hij Opperste Leider af is.

Maar dan ziet het land rood! Dit soort regimes geeft de leiding nooit af zonder bloedvergieten.

Bron:

Radio Free Asia, 1 november 2019.

Foto’s en prenten

Foto loep; Freepik

Kim Jong Oen (1984); wikimedia, 67097951.

Het oeuvre van de Opperste Leiders; wikimedia, 63970241.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 812 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*