Op zoek naar schoonheid in Azië: Zorikto Dorzhiev

Niet enkel de kunstenaars uit Azië zijn in het Westen onbekend. Veel regio’s en gebieden zijn dat ook… of had u ooit van Boerjatië gehoord? U hebt alvast mijn respect mocht dit toch het geval zijn. Met zijn 900.000 inwoners en een oppervlakte vergelijkbaar met die van Noorwegen toch geen kleine regio. Boerjatië of Boerjad Respoeblika is een autonome republiek binnen de Russische Federatie en ligt in het zuiden van Oost-Siberië. Ten Noorden van Mongolië en ten Oosten van het Baikalmeer om nog preciezer te zijn.

Het is daar in Ulan-Ude dat ene Zorikto Dorzhiev (1976) te midden van een kunstenaarsfamilie de moederschoot verliet. Zorikto genoot een gedegen opleiding in het College of Arts in zijn geboortestad en later in Krasnoyarsk State Institute of Arts.

En, zoals het zo vaak gaat bij de echte toppers uit de kunstenaarswereld, ontwikkelde hij gaandeweg zijn eigen typische en originele stijl.

Die stijl is doordrenkt van de cultuur van ‘zijn’ Oost- en Centraal Azië. Ingetogen figuren, soms zelfs mediterend, wijdse steppelandschappen, orientaalse scenes van krijgers en nomaden, jacht- en oorlogstaferelen. Zorikto Dorzhiev is uitgegroeid tot de trots van Boerjatië omdat hij trouw bleef aan de eigen cultuur. Zijn werk is bovendien toegankelijk voor eenieder en heeft een bijzonder effect op de betrachter. Oude cultuur vorm gegeven in een moderne stijl, sober en uniek. Zo kan je zijn werk omschrijven.
Uitgestrekte desolate gebieden en de daarmee verbonden eenzaamheid zijn bijzonder geschikt voor zelfreflectie beweert hij. 

De wijdse steppe maakt en kneedt je. Je wordt er dichter of filosoof of je groeit uit tot een… uitzonderlijke artiest.

Op YouTube zie je hem een tentoonstelling van eigen werk voorbereiden.

zijn instagramaccount: https://instagram.com/zorikto_official?igshid=wzbskk9zurug

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*