Op zoek naar schoonheid in Azië: Yim Maukun


Gegevens sprokkelen over Aziatische kunstenaars leidt nogal eens tot frustratie. De betreffende data zijn ongetwijfeld wel voorhanden… maar dan in een taal die ik/we niet beheersen. Enkel internationale beroemdheden uit het artiestenwereldje worden beschreven in een Westerse taal (en in ons alfabet). Vind je niets dan laat je de kunstwerken maar zelf spreken. Soms is dit de betere optie.

Over deze vooraanstaande en veelvuldig bekroonde Chinees-Taiwanese kunstenaar echter zijn er meer dan voldoende gegevens. Vul zijn naam in op een zoekmachine gevolgd door “biography” en er volgt een vloed aan gegevens.

Xuanzang (602 n. Chr.), eerste Chinese boeddhistische monnik tijdens zijn 17 jaar durende reis

Uit deze stort- en overvloed moest ik bijgevolg een (beperkte) keuze maken maar niets mag u weerhouden om alle details van zijn uiterst boeiende levensgeschiedenis te kennen.

Yim Maukun werd in 1942 (tijdens de 2de wereldoorlog) geboren in Xiangxi (provincie Hunan). Laat nu Hunan de provincie zijn waar Mao Zedong opgroeide. Het werd dus een bolwerk van communisten. De gevolgen waren desastreus voor diegenen die uit een gegoede, hoogopgeleide familie stamde (zoals Yim Maukum). Zij kregen het namelijk bijzonder zwaar te verduren.

zelfportretten

Zo werd hij aanvankelijk geweigerd bij de inschrijving aan de Guangzhou Academy of Fine Arts. Het was enkel dankzij de tussenkomst van de decaan in hoogsteigen persoon, Hu Yichuan (1910-2000) dat het toch lukte. Spijtig genoeg kreeg de arme man (de decaan), mede als gevolg van deze “misdaad”, problemen tijdens de Culturele Revolutie.

Yim Maukun studeerde af in 1963 en vervolmaakte zich gaandeweg tot de wereldbefaamde kunstenaar die hij nu is.

Hij deelt zijn ervaring en zijn kennis graag. Daartoe publiceerde hij tal van boeken en ontdekte youtube als ideaal medium om zijn werkwijze wereldkundig te maken. Portretten, naakten, historische taferelen in olieverf, houtskool, inkt, aquarel hij beheerst het allemaal.

enkele van zijn publicaties
een houtskooltekening maken gedemonstreerd door de meester, zie ook de youtube video hieronder


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Roger Stassen
Over Roger Stassen 143 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*