Op zoek naar Schoonheid in Azië: de nationale trots van Thailand


Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid, Chakrabhand2

Laten we het nu dan even hebben over Chakrabhand Posayakrit (Bangkok 1943), de nationale trots van Thailand. De man die er door zowat iedereen op handen gedragen wordt. Ondanks dat blijft hij de bescheidenheid zelve, noemt zich nooit “een kunstenaar” wegens te zelfverheerlijkend maar gewoon “een schilder”.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid, Chakrabhand2

 

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid, Chakrabhand3

 

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid, Chakrabhand Posayakrit 4, Nationale trots,

“Ik luister graag naar Thaise muziek en houd erg van Khon (traditionele Thaise gemaskerde dans), Lakorn (Thais danstheater) en lees vooral onze eigen oude literatuur”. In een interview geeft hij zo perfect weer welke thema’s hem blijvend boeien en bijgevolg onderwerp werden van zijn werk. De Thaise cultuur staat zondermeer centraal gul overgoten met een nostalgisch sausje.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid, Chakrabhand Posayakrit 5, Nationale trots,
Thailands trots

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid, Chakrabhand6

Naast schilderen creëert deze artistieke duizendpoot ook de poppen die hij eigenhandig hanteert in zijn poppentheater, ja ook hun kostuums, hoofdtooien en complete decors met bijzonder veel aandacht voor elk detail. De verhalen die er worden gespeeld, zijn uiteraard scènes uit de traditionele mythologische literatuur (Ramakien). Het is ondermeer daarom dat Chakrabhand Posayakrit tot beschermer van het Thaise culturele erfgoed uitgroeide.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid, Chakrabhand7

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Chakrabhand Posayakrit8, Nationale trots
Chakrabhand Posayakrit laat de poppetjes dansen.

Vertederend mooi, sierlijk, zacht en als je er lang naar kijkt is het alsof schilderijen en poppen een therapeutisch/kalmerende en hypnotiserende kracht hebben.
Ik ben er alleszins helemaal zen van geworden.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in azië, Chakrabhand9, Nationale trots,

 

Dit is deel 37 in deze serie, waarin Roger Stassen op zoek gaat naar Schoonheid in Azië. De vorige aflevering vindt u hier.

 


Roger Stassen
Over Roger Stassen 135 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*