Op zoek naar Schoonheid in Azië: Sambuu Zayasaikhan


Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 1

Dit prachtige schilderij of deze tekening wil ik in onze woonkamer tegen de muur hangen of, beter nog, een drietal naast elkaar. Dat zou inderdaad verdomd mooi zijn!

Et voilà, hiermee kent u het voornaamste criterium waaraan een werk (en artiest) moet voldoen om in deze reeks opgenomen te kunnen worden. Natuurlijk staat dit niet garant voor het succesvol pogen om “de smaak” van eenieder omvattend te vertegenwoordigen. Smaken verschillen, dat is geweten. Verwacht daarom voorlopig geen avant-garde of klodder- en smeerwerk, om de eenvoudige reden dat ik hier zelf niet klaar voor ben en dit nooit boven de bank zou hangen. Mijn arme brein kan dat gewoon niet aan, ik zou compleet in de war raken. Het ligt dus aan mij. Schoonheid moet me diep raken, een warm gevoel geven.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 2

Zulk warm bijna extatisch gevoel kreeg ik wel bij deze artiest. In mijn persoonlijke droomhuis zou ik er een hele kamer met willen smukken. Spijtig dat persoonlijke budgetten ontoereikend zijn en hoogstwaarschijnlijk zullen blijven.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 3

Zaya

Sambuu Zayasaikhan, die later bekend zou worden als Zaya werd in 1975 in een klein geïsoleerd dorp in de Gobi woestijn (Zuid Mongolië) geboren. Het was tijdens zijn tienerjaren dat censuur en onderdrukking, stammend uit de communistische bewindsperiode, langzaam zou verdwijnen.

Eindelijk was er opnieuw vrijheid van religie. Eindelijk werd de ban op het beleven van de eigen nomadische cultuur opgeheven.

Nadat men het tekentalent van de jonge Zaya opmerkte, werd hij aangemoedigd om taferelen uit het boeddhhisme te gaan tekenen, want die waren door een jarenlang verbod praktisch volledig verdwenen.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 4
Collage

De jongen werd hierdoor sterk beïnvloed, zodanig zelfs dat hij als 15-jarige besloot monnik te worden. Er volgde een periode van twee jaar waarin hij quasi onafgebroken religieuze teksten diende uit het hoofd te leren. De strenge regels en dito levensstijl strookte helemaal niet met zijn onstuitbare creativiteit en artistieke persoonlijkheid. Op 17 jarige leeftijd kreeg zijn leven een andere wending nadat hij besloot te gaan studeren in Ulaanbatar. Hij werd ingeschreven in het Soyol Fine Art College alwaar traditionele Mongoolse kunst werd onderwezen. Hierna volgde een academische vorming aan de Mongolian University of Culture and Art waar hij in 2002 zijn bachelor behaalde.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 5
Collage

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 6

 

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 7
Collage

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 8

 

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikhan.
Collage

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 10

 

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Sambuu Zayasaikha 11
Sambuu Zayasaikhan persoonlijk

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Roger Stassen
Over Roger Stassen 144 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*