Op zoek naar schoonheid in Azië: Prateep Kochabua

Ergens op een tropisch strand knijpt hij olieverftubes uit. Na een tijdje transformeert de verfspecie zich telkens tot een mooie naakte vrouw, eerst onafgewerkt, zwevend en tuimelend in het zwerk, daarna in extase dansend op het strand. Een reuzengarnaal met borsten… of zijn het ogen, doet mee in het bizarre productieproces. Rechtsonder zit het hoofd van de artiest in een bokaal terwijl zijn uitdijende armen verwoed blijven knijpen en aldus scheppen. Er zijn nog meer details, veel meer.

De werken van Prateep Kochabua (1962) verdienen meer dan een vluchtige oogopslag. Je raakt er, bij wijze van spreken, nooit  helemaal op uitgekeken.

Verbeelding en fantasie, dat is geweten, zijn essentieel voor een kunstenaar. Zij die voor het surrealisme kiezen en passen voor het precieze, fotografische genre hebben er duidelijk geen gebrek aan.

Zijn werk is echter niet louter pure verbeelding, hij heeft ongetwijfeld ‘bijbedoelingen’, soms zelfs verborgen boodschappen.

In een interview met The Nation in 2013 (door Khetsirin Pholdhampalit) bevestigt Prateep dat politieke gebeurtenissen die zich rond 2012 afspeelden het eigenlijke thema is achter “Engaged in Combat”.

Engaged in Combat

Het is bijna drie vierkante meter in oppervlakte en het kostte hem 48 dagen om het te voltooien. “Het is een reactie op de depressie die ik, net als de meeste Thais, voelde te midden van de chaos in het land destijds. Dat conflict is trouwens nooit echt geëindigd en smeult na als een ondoofbaar vuur. We negeerden de filosofie van het gebruik van vreedzame middelen en kwamen daarna vast te zitten in starre machtsstructuren.“ Het doek is een duidelijke toespeling op de nog steeds sluimerende strijd tussen rood- en geelhemden.

Andrew J. West, een in Bangkok gevestigde Australische kunstcriticus, auteur van het in 2012 verschenen ‘Contemporary Thai Directory of Artists’ was voorheen niet bekend met het werk van Prateep. Tijdens de voorbereiding van zijn boek leerde hij hem kennen en sprak hem vaak over zijn werk. Achter elk doek schuilt een verhaal weet hij nu. Meestal prettig en vrolijk, soms satirisch. De onverwoestbare drang naar ‘sanook’ of plezier komt sowieso altijd bovendrijven, Thaiser kan het eigenlijk niet.

Prateep Kochabua komt oorspronkelijk uit Bangkok waar hij studeerde aan de Faculteit voor Schone Kunsten van de Silpakorn University. Hij werkte van 1984 tot 1992 als art director bij een reclamebureau. In 1995 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de Bangkok National Gallery.

Zelfportret
 
Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*