Op zoek naar schoonheid in Azië: LV Yanjun

Nee, we zijn zeker niet ongevoelig voor smachtende, verleidelijke blikken, volle rode lippen, perfecte Oosterse trekken en ideale vrouwelijke vormen. Verre van! Het doet wat met ons. Gestoken in hun militaristische outfit maken ze verborgen en verdrongen lusten in ons wakker. Zo lusten we kunst wel. LV Yanjun zal er zelf ook niet onbewogen bij blijven. Hij schildert onverdroten doek na doek en doet Chinese godinnen verrijzen. De ene nog mooier dan de andere, geschapen om hun aanbidders te laten kronkelen onder hun soldatenboots.

Sorry, ik liet me even gaan… LV Yanjun werd geboren in Handan, provincie Hebei, China (1956). Omdat hij bij zijn geboorte slechthorend was genoot hij geen formeel onderwijs met als gevolg dat hij dus ook niet kan lezen of schrijven. Doch, mede dankzij zijn uitzonderlijk positieve ingesteldheid en vastberadenheid eigende hij zichzelf de vaardigheden van de schilderkunst toe.

LV Yanjun zou “naar verluid” kritisch staan tegenover de moderne ideologieloze Chinese samenleving en het totale verlies aan politieke bewustzijn, vandaar de uniformen uit de Mao-periode. Sta mij toe om soms te twijfelen aan de verklarende uitleg die aan kunst wordt gegeven. Overheden (totalitaire) hebben het heel moeilijk met kunst met een boodschap. Ze “sturen” recensies zodanig dat – spotten met – omgevormd wordt tot – verheerlijken van – … if you know what I mean?

Voor mij als beschouwer is het veel meer een cynisch/ironische kijk op de Chinese Culturele Revolutie. De Rode Gardisten waren allesbehalve enkel bevolkt met sensuele, buitengewoon aantrekkelijke jonge vrouwen, althans dat kan ik me toch moeilijk voorstellen.

Hoe het ook zij, laten we genieten van zijn werk,… ikzelf leg me gewillig en zonder enig verzet al kronkelend ter aarde onder de laarzen van deze jonge dames.

Onlangs ben ik gestart met een Facebookpagina: KUNST IN AZIË.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*