Op zoek naar schoonheid in Azië: Liu Yungsheng

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 1

De Chinese kunstenaar Liu Yungsheng (1937 Laizhou, Shandong), is een van de belangrijkste aquarellisten van zijn generatie. Gebruik makend van overgeërfde traditionele technieken creëert hij hyperrealistische portretten die een opmerkelijk observatievermogen doen vermoeden.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 2

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 3

Zijn schilderijen lijken wel foto’s met dit verschil dat hij de vaardigheden bezit ze veel meer expressie te geven. Iedereen die een beetje vertrouwd is met aquarel weet hoe verschrikkelijk moeilijk dit wel is.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 4

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 5

“Waarom portretteren kunstenaars zo graag kinderen en ouderen?”, vraag ik me soms af. Het werk van Liu Yungsheng geeft het antwoord.

Want alleen bij kinderen zie je ongekunstelde, eerlijke emoties. Nieuwsgierigheid, schaamte, blijdschap, vriendschap, droefenis, argwaan, vreugde, verwondering is bij hen eerlijk en echt. Ze hebben nog niet geleerd het te temperen of te verbergen. Er is geen theater mee gemoeid, geen maskerade enkel puurheid.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 6

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 7

En de ouderen, hier meestal stokoude mannen en vrouwen zijn “getekend” door het leven. Elke rimpel, elk litteken heeft een verhaal. Zo schildert hij het leed en vreugde van de geportretteerden via hun doorleefde, doorgroefde hoofden. Zwijgend starend vanuit het schilderij vertellen ze hun verhaal. Je leest in hun blikken dat hun leven hard was en vol ontberingen. Ze hebben zoveel gezien en ervaren. Ze willen zoveel vertellen, raad geven, waarschuwen, inzichten delen maar er is niemand die luistert. Dat is nu eenmaal het lot van de oudere.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 8

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 9

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 10

Yungsheng verbleef een groot deel van zijn leven in en rond Tibet. Vandaar zijn focus op mensen en taferelen van ginds.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 11

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Liu Yungsheng 12
Een terecht fiere Liu Yungsheng meester aquarellist

Na zijn loopbaan (35 jaar Chinees militair) kon hij zich volledig toeleggen op het schilderen. Hiervoor reisde hij meer dan 20 maal naar de meest afgelegen gebieden van Tibet. Dit leverde een indrukwekkend oeuvre op waarvan we nu intens kunnen genieten.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.