Op zoek naar schoonheid in Azië: Liu Yuanshou

De hemel zij dank voor het feit dat er genoeg artiesten zijn die doelbewust platgetreden paden ontwijken. Het is dankzij hen dat kunst zo divers en prikkelend is. Sommigen verleiden je, shockeren je, schudden je wakker. Hun werk dwingt tot nadenken. Wij, de kunstliefhebbers, ontsnappen zo even uit onze eigen alledaagsheid en krijgen inkijk in hun denk- en droomwereld, hun fantasieën. Liu Yuanshou heeft die impact.

Hij raakt tijdens zijn leven om de een of andere reden (heb ik niet kunnen achterhalen) verzeild in de kustprovincie Jiangsu ten Noorden van Shanghai. Laat nu dat de regio zijn waar van oudsher zijde wordt geproduceerd. Zijde…, zijderupsen…, zijdecocons…, verpoppen. In menig schilderij van hem is het inderdaad net of de vrouwen die hij afbeeldt verpoppen. Een rups wordt vlinder. De cocon, banaal van vorm en kleur wordt een mooie jonge vrouw.

Eenmaal verpopt moet er nog die laatste stap volgen. Zonder intrede of insijpeling van geest of ziel (hoe zullen we deze fase beschrijven?) blijft een lichaam functie- en levenloos. Blijkt nog maar eens dat ook in andere culturen, niet enkel in de onze, de ziel of geest wordt afgebeeld door een vogel.

Liu Yuanshu’s werk heeft bijgevolg een ‘spirit’uele betekenis. In de verpoppingsfase zie je enkel jonge vrouwen met gesloten ogen. Ogen zijn de spiegels van de ziel, zegt men en die moet nog komen aanfladderen. Daarnaast heb je de doeken waar er geprikt en gepriemd wordt.

Hiervan is de reden mij onduidelijk en mijn toch wel rijke fantasie ontoereikend. Is het een middel om pijnreacties uit te lokken om zo te ontdekken of de zonet verpopte jongedame al leeft in haar nieuwe gedaante?  Is het eerder symbolisch…, leven is lijden? Wij, als kunstliefhebbers, worden uitgenodigd om dit zelf in te vullen.  Oke Liu, doen we!

Hij werd geboren in Beijing in 1967 en behaalde een graad in olieverf schilderen aan de Capital Normal University van Beijing in 1991. Heeft geëxposeerd en tal van prijzen gewonnen op prestigieuze tentoonstellingen in Azië, waaronder China, Taiwan, Hong Kong en Japan.

Onlangs ben ik gestart met een Facebookpagina: KUNST IN AZIË.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*