Op zoek naar schoonheid in Azië: Liu Yi

Kunstenaars die gefascineerd zijn door ballerina’s, het is van alle tijden. Wat is er mooier, wat is er eleganter, wat is er vrouwelijker? Die schoonheid in beweging via tekening of schilderij vastleggen wil Liu Yi uiteraard ook. Hij gebruikt hiervoor evenwel geen ‘gemakkelijk’ medium. Hij is aquarellist maar dan met in de hoofdrol ‘aqua’ veel, heel veel aqua.

Zo is Liu Yi dol op het gebruik van nat papier waarbij zachtheid en dikte in harmonie worden gecreëerd en vervaagd. Hij kent de taal van water en maakt er optimaal gebruik van. Door met snelle penseelstreken te schilderen en het schilderij in een hoog tempo af te werken, ziet het voltooide werk er natuurlijk en onbedoeld, ongeforceerd uit, waardoor het aantrekkelijke effect van de aquarel naar voren komt.

Het fascinerende aan zijn werk is vooral dat hij, ondanks het werken met een zeer natte techniek, een uitstekende beheersing van zijn onderwerp weet te bereiken. De figuren zijn zonder meer prachtig getekend en geschilderd, het materiaal van de jurken en schoenen is slim en overtuigend weergegeven. Dat heet de inherente kwaliteiten van het medium ten volle benutten. Dit niveau houdt hij ook in zijn portretten.

Liu Yi is docent aan de University of Painting and Design en lid van de Chinese Artists Association. Hij was plaatsvervangend voorzitter van de Shanghai Watercolor Painting Society en is nu plaatsvervangend directeur van het Shanghai Arts and Technical College. In 2004 ontving hij de Charles Comfort Medal in Canada. Zijn werken worden getoond in tal van tentoonstellingen en maken deel uit van zowel particuliere als openbare collecties in musea en galerieën over de hele wereld.

Als docent vindt hij het vooral belangrijk om zijn kennis verder te geven aan zijn studenten. Hij moedigt hen aan om positief en zelfverzekerd te zijn.

Hier is zijn instagramaccount.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*