Op zoek naar schoonheid in Azië: Jef Cablog

Jef Cawaon Cablog (geb. 1981) is een beeldend kunstenaar uit Baguio, Filipijnen. Hij stamt uit de regio van de Cordilleras in Noord-Luzon. Jef herinnert zich Barlig (zijn geboorteplaats) vooral als de omgeving waar hij een was met de natuur. Daar waar hij in bomen klom, wilde vruchten verzamelde in het woud, in beken en poelen zwom en ging vissen. Zijn voorouders, de Ifugao legden de rijst terrassen aan. Nu is dit sinds 1995 werelderfgoed (Banaue Rice Terraces) en een toeristische trekpleister.

Jef Cablog wil de spirit van de, met uiterste nauwgezetheid aangelegde, rijst terrassen ook gebruiken in zijn werk. Precies, gestructureerd, met veel geduld en laagje voor laagje, die werkwijze, die attitude. Hij schildert hiervoor hoofdzakelijk met een paletmes. Opmerkelijk toch wanneer we de gedetailleerdheid van zijn doeken zien.

Het is vrij duidelijk dat hij zich vereenzelvigt en een voelt met zijn cultuurgemeenschap, hij is een Ifugao en dat komt tot uiting in heel zijn oeuvre. De verhalen van zijn volk, hun mythologie zijn eigen kindertijd, de prachtige natuur van hun leefomgeving, aangebracht met een paletmes. Het spat er bij wijze van spreken af.

Hier ziet u Jef Cablog naast een van zijn werken.

Ik weet het niet maar vermoed wel dat je zijn werk met eigen ogen zou moeten kunnen zien. Dat je het indrukwekkend spel van kleur, licht en gelaagdheid het best rechtstreeks gaat bekijken. Intussen, wachtend op betere tijden en hogere reisbudgetten, doen we het maar met de digitale weergaves. Je kan niet alles willen/hebben in het leven.

zijn instagramaccount en deze video vindt u via op YouTube.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*