Op zoek naar schoonheid in Azië: Javad Soleimanpour

Soleimanpour is autodidact, schildert sinds de leeftijd van 12 en is al een kwart eeuw professioneel. Hij werkt graag buiten, maar maakt het werk vaak af in het atelier. Soleimanpour vertelde in een interview over zijn leven als kunstenaar het volgende:

“Sinds mijn kinderjaren wilde ik alleen maar schilderen en niets anders. Wanneer ik met mensen sprak luisterde ik vrijwel nooit naar datgene wat ze me vertelden. Ik wil hiervoor na al die jaren mijn oprechte excuses aanbieden want ik observeerde hen eigenlijk stiekem. Ik bestudeerde hun gelaatsuitdrukkingen, de textuur van hun huid, de rimpels en het spel van licht en schaduw.

De tijd staat stil als ik schilder. Ik ervaar dan een intens gevoel dat diep uit mijn hart lijkt te komen. Na al die jaren is het net zo belangrijk als eten, drinken en ademen geworden”.

Javad Solimanpour werd geboren in 1965, Tebriz (Iran). Zijn eerste tentoonstelling was in 1978, in een tijd dat hij bezig was met reproducties van de beroemde schilderijen in het Saadabad Palace Museum. Sinds 1998 organiseert de Seven Art Gallery zijn persoonlijke tentoonstellingen in Istanbul, waar Soleimanpour nu woont en zowel schildert als lesgeeft.

Zijn grote doorbraak kwam er in 2009 toen hij in Turkije de eerste prijs won tijdens een wedstrijd in de categorie Pastel Landschap en Interieur. Hij had zelf geen idee dat hij door een van zijn studenten was ingeschreven. Het winnende schilderij was een zeegezicht tijdens een storm met daarop Haydarpasa vuurtoren.

Zijn Instagramaccount:
https://instagram.com/javad.soleimanpour?igshid=u1npsupfn8kz

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*