Op zoek naar schoonheid in Azië. Het imago van Naomi Okubo


Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,

Okubo’s schilderijen worden bevolkt door verlegen meisjes die nooit in de spiegel zouden durven kijken. Ze verschuilen zich steeds achter boeken, magazines of bloemen.  Dan weer staren ze naar de vloer terwijl het afhangend haar van hun kapsel hun gelaat aan het zicht onttrekt. Kwetsbaar en mysterieus lijken ze en je wil al snel het waarom achterhalen.

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,

De ideeën voor mijn werk komen uit een minderwaardigheidscomplex en mijn ervaringen tijdens de adolescentie. In deze levensfase begint iedereen na te denken en zich zorgen te maken over wat anderen van hun uiterlijk vinden.

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,

Ik werd gedurende een lange periode vernederd en gepest. Tot ik mijn eigen imago veranderde. Plots wijzigden mensen hun houding ten opzichte van mij ”, zegt Naomi. ‘Ze begonnen zich zorgen om me te maken en onze relatie werd beter. Hierdoor realiseerde ik me de kracht van mode en mijn eigen diepliggende angst voor waakzame ogen.”

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,
hier zien we haar naast en vermoedelijk ook “in” haar schilderijen

…zegt schilder Naomi Okubo (geboren in 1985), afgestudeerd aan de Musashino Art University in Tokyo, die momenteel (nog steeds volgens haar instagramaccount) in New York verblijft met een tweejarige beurs aangeboden door het Japanse agentschap voor culturele zaken.

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Okubo, Imago,

Lees hier een interview met Naomi Okubo

Meer Schoonheid uit Azië op Trefpunt: De obsessie van Wei Dong

Roger Stassen
Over Roger Stassen 135 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

2 Comments

  1. Inderdaad, het haar van de ‘verlegen’ meisjes is het zelfde als van Naomi Okubo zelf. Het ontbreken van gezichten ervaar ik als wat vreemd, maar er zal wel een uitleg voor zijn. Dank voor weer een mooie aflevering, Roger.

    Berthy, Chiang Mai.

    • Als slachtoffer van pesterijen gedurende haar jeugd (zoals ze verteld in het interview) krijgt iemands zelfvertrouwen het meestal zwaar te verduren. Dat resulteerde waarschijnlijk in extreme verlegendeid. Het verbergen van je gelaat, zelfs in haar werk (ze schildert zichzelf) is daar een uitdrukking van. Dat is mijn uitleg maar het staat natuurlijk elkeen vrij hier een andere verklaring voor te hebben.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*