Op zoek naar schoonheid in Azië: Hu Yongkai

Hu Yongkai werd in 1945 in Peking geboren. Reeds als driejarig kind begon hij op de vloer van zijn ouders huis ingewikkelde lijnpatronen in krijt te tekenen. Die voorliefde voor lijnen heeft hij sindsdien steeds behouden. Ook nadat hij professioneel kunstenaar werd en steeds meer acrylverf ging gebruiken bleef zijn interesse in ‘de lijn’ onaangetast. Hij omschrijft het als van het allergrootste belang in de Chinese schilderkunst.

Na in Hong Kong te hebben gewoond, emigreerde hij in 1992 naar de Verenigde Staten. Het spreekt vanzelf dat hij hier geconfronteerd werd met allerhande Westerse stijlen en diverse manieren van kleurgebruik. Eigenaardig genoeg werd hij hierdoor nog meer overtuigd van hoe bijzonder de Chinese schilderkunst voor hem was. Hij leerde zichzelf aan om vrij snel te werken met penseel en inkt en om enkel ‘de goede’ te houden. Het werk waar hij niet honderd procent tevreden over was werd/wordt systematisch vernietigd.

Deze stijl van schilderen uit de vrije hand wordt ‘Xieyi’ genoemd en het is een stijl waarmee Hu Yongkai in het bijzonder wordt geassocieerd. Zijn techniek en zijn verbluffende gebruik van kleur en inkt, samen met een fijne lijn om zijn ideeën vrijuit op papier uit te drukken, heeft geresulteerd in Hu Yongkai’s grotere erkenning over de hele wereld. 

Hu Yongkai studeerde aan de prestigieuze Centrale Academie voor Schone Kunsten. Van 1964 tot 1985 was hij art director bij de Shanghai Animation Film Studio. Hij was docent aan het Fine Arts College van de Shanghai University van 1985 tot hij drie jaar later naar Hong Kong emigreerde. Hu’s werken zijn uitgebreid tentoongesteld in Shanghai, Taipei, Singapore, Hong Kong, Europa en de Verenigde Staten. Hu woont nu in de Verenigde Staten en verdeelt zijn tijd tussen zijn huis in Californië en zijn studio in Hong Kong.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*