Op zoek naar Schoonheid in Azië. Het kleurenpalet van Ali Ne’ma


Roger Stassen, Schoonheid AzIë, Kleurenpalet, Ali Ne'ma
Messenslijper (scharensliep)

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Ali Ne'ma

We zouden het bijna vergeten maar er is ook nog een westelijk deel aan het continent Azië. Wetende dat Azië bij de Bosporus in Turkije begint en aan de overzijde van het Oeralgebergte, iets noordelijker dan. De term “Aziatische kunst” overkoepelt en behelst bijgevolg alle kunstenaars van dit gigantische gebied. Neem nu Irak. Ja, misschien een voortreffelijk idee! Het Bagdad anno 2020 lijkt misschien nog op een spreekwoordelijke puinhoop maar we weten dat er bloemetjes bloeien op puin en verschroeide aarde. Voor die bloemetjes zorgen de creatievelingen, de kunstenaars onder ons. Ali Ne’ma is er zo eentje.

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Ali Ne'ma

De schilderijen van deze jonge Irakees vallen op door gedurfde penseelstreken en een prachtig kleurenpalet. Ze lijken te vibreren van leven en beweging. Hoe doet ie het? Hoe slaagt hij erin om zelfs in zijn portretten dergelijke effecten te creëren? Niets is star, niets is statisch in zijn werk.

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Ali Ne'maRoger Stassen, Schoonheid Azië, Kleurenpalet, Ali Ne'ma

Hij neemt ons mee naar het dagelijkse leven in en rond zijn geliefde Bagdad. De gewone mensen, ambachtslui, muzikanten, ouderlingen, dit is de Oriënt, de onbekende wereld voor velen van ons. Eén ding is heel erg duidelijk, hij houdt van zijn land en zijn cultuur.

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Kleurenpalet, Roger Stassen, Schoonheid Azië, kleurenpalet, Ali Ne'ma

Toen ik de messenslijper voor het eerst zag op het internet was ik ogenblikkelijk overtuigd van het vakmanschap van deze artiest. Later werd dit alleen maar bevestigd. Kijk eens naar zijn paarden en duiven. Straks galopperen, vliegen ze weg en laten een omkaderde leegte achter.

Roger Stassen, Schoonheid Azië, Ali Ne'ma

Voor meer info: https://wooarts.com/ali-neema/

 

Meer Schoonheid op Trefpunt: De ziel van Mitsuru Ichikawa

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Roger Stassen
Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*