Op zoek naar schoonheid in Azië: He Lihuai

 

‘Een toren van Babel bouwen’ en ‘Babylonische spraakverwarring’ zijn begrippen uit het Oude testament die onze taal binnengeslopen zijn. Hoe zou het de wereld veranderen mocht eenieder dezelfde taal spreken? Minder misverstanden sowieso, elkaar bijgevolg op alle vlakken beter begrijpen zodat… en ga zo maar door. Beeldende kunst is gelukkig universeel.

Literatuur moet vertaald worden hetgeen verdomd moeilijk blijkt, want de perfecte vertaling blijft een illusie. De beleving van beeldende kunst echter is voor elke  aardbewoner hetzelfde. Hij/zij scant het werk met zijn ogen en voelt een sensatie die door schoonheid teweeggebracht wordt, of helemaal niets, of afkeer. Die uiteenlopende sensaties zijn onvermijdelijk. Maar goed ook eigenlijk. Stel u voor dat er geen verschil in smaken, stijlen of fascinaties waren.

Benieuwd of anderen dan ikzelf het werk van He Lihuai ook zo mooi vinden. Mocht dit niet zo zijn blader dan even terug en bekijk de introductie van de 62 vorige Aziatische artiesten… of wacht tot volgende week voor de volgende. Smaken verschillen, het kan niet genoeg gezegd worden. Feit is dat kunst van overal ter wereld ons leven aangenamer maakt. Zoals het gefluit van een vogeltje tijdens een picknick op een lenteweide vol bloemen. Let wel dat je niet in een koeienvla trapt!

He Lihuai werd geboren in Chongqing in 1961. Hij werkte als art designer bij Capital Museum van 1985 tot 1996 na het behalen van zijn Bachelor in olieverf schilderen aan de Tianjin Academie voor Schone Kunsten in 1984. Hij is lid van de Chinese Artists Association en bijgevolg erkend als professionele kunstenaar, en wordt beschouwd als een zeer getalenteerde olieverfschilder in het hedendaagse China.

Zijn schilderijen worden regelmatig tentoongesteld in zowel binnen- als buitenland. Via een overeenkomst met een kunstveilingbedrijf (Baoli en Zhongding) zijn vele van zijn doeken nu in privébezit.

Naschrift redactie: Dit was de laatste aflevering van Op zoek naar schoonheid in Azië. Roger Stassen heeft besloten verder te gaan op zijn eigen website en Facebookpagina. We vinden het jammer dat hij hier niet langer te lezen zal zijn, maar wensen hem daar veel succes en bedanken hem voor zijn bijdragen in de afgelopen jaren.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

2 Comments

  1. Roger, bedankt voor al je bijdragen aan dit forum en succes gewenst met je Eigen website en facebookpagina.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*