Op zoek naar Schoonheid in Azië: Harmonie, Balans en Schoonheid

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Tang Wei Min 1

Om te genieten van een kunstwerk, hoef je niet per se naar een museum of kunstgalerij. Die zijn, in het geval van Tang Wei Min, trouwens niet erg dicht bij de deur.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Tang Wei Min 2

Neem je vrede met een afbeelding op internet en de resolutie is voldoende, dan lukt het vanuit je huiskamer. Je kan ze tegenwoordig zelfs via je smart-tv uitgebreider bekijken om zo nog meer in vervoering te raken.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Tang Wei Min 3
Zonder te verpinken kijkt ze je stilzwijgend aan.

…zonder te verpinken kijkt ze je stilzwijgend aan. Ze is mooi, ze is jong en toch krijg jij, ja jij alleen, haar volle aandacht. Daar ben je blij om, wie zou dat niet zijn? Ze observeert je, ze analyseert je, ze kent geen schroom. Meisje, wie ben je? Vertel.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Tang Wei Min 4

Tang Wei Min werd geboren in Yong Zhou, provincie Hunan in 1971. Hij studeerde af aan de kunstafdeling van Hunan Standard College, waar hij in 1991 in de discipline olieverf schilderen afstudeerde. Sindsdien leeft hij als professionele olieverfschilder.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Tang Wei Min 5

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Tang Wei Min 6

Tang is een praktiserend zenboeddhist en zijn werk staat vol met symbolen van het boeddhisme. Momenteel woont Tang in een klooster in de buurt van zijn geboorteplaats, om geestelijk rein te zijn voor het schilderen van kunst, en om omringd te worden door de objecten die hij in zijn kunst – wereld van het oude China – afbeeldt. Tang beschouwt schilderkunst als zijn manier om harmonie, balans en schoonheid in de wereld te brengen.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Tang Wei Min 7

Zijn werk wordt vergeleken met veel van de oude meesters, waaronder Rembrandt en Vermeer. Tang heeft het vermogen om een dramatische spanning te creëren via contrasten tussen licht en donker. Hij gebruikt meerdere lagen in één schilderij, waarbij hij zorgvuldig laag voor laag opbouwt, met name in de gezichten en handen. Hij gebruikt ook veelzijdige penseelstreken met een meeslepende textuur, die vaak worden gezien in zijn kostuums en stoffen.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Tang Wei Min 8

Deze technieken brengen de gelaagdheid, symboliek en spiritualiteit van zijn schilderijen tot uiting. Zijn werk wijst ons op het belang van stilte, puurheid en eenvoud. (grotendeels uit het Engels vertaald, zie link )

Dit is nummer 33 in de reeks Op zoek naar Schoonheid in Azië, samengesteld door Roger Stassen. De vorige aflevering vindt u hier.

 

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*