Op zoek naar Schoonheid in Azië: de gegeerde vrouwen van Indonesië


Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Josephine Linggar1

Josephine Linggar, geboren in Jember, Oost-Java, 1943, legde zich vrij laat in haar leven toe op het schilderen. Toch slaagde ze er tot nog toe in om zo een slordige 500 schilderijen te maken. Gegeerde werken overigens want ze werden inmiddels grotendeels verkocht aan kunstliefhebbers in Indonesië en in het buitenland.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Josephine Linggar2

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Vrouwen van Indonesië,

Ze schildert mooie elegante vrouwen met bijzonder veel aandacht voor houding en klederdracht, vanzelfsprekend te verklaren door haar verleden als modeontwerpster. Aantrekkelijk en sierlijk, vol expressie en karakter dan weer ingetogen en soms peinzend mediterend, de kunstenares slaagt er wonderwel in ons een inkijk te geven in de ziel van vrouwen van Indonesië. Het zijn sterke, zelfzekere vrouwen en in al hun verleidelijkheid altijd waardig en sereen.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Josephine Linggar4

 

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Vrouwen van Indonesië,

Josephine werd en wordt geïnspireerd door het werk van de Nederlandse schilder Willem Gerard Hofker (1902-1981). Toegegeven, hier en nu vind ik het verdomd spijtig dat ik me in deze reeks enkel beperk tot “Aziatische kunst” want… ach hoe mooi kon die man schilderen, maar.. euh, niets houdt u tegen om hem even te googelen.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Vrouwen van Indonesië,

 

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Josephine Linggar7

“Zijn sepia- en bruinachtige kleuren, de poses van de figuren, zijn allemaal heel natuurlijk en thematisch. Alles was eenvoudig maar tegelijkertijd rijk en elegant”, schrijft Josephine Linggar over Hofker in haar boek Primmadonna uit 2001.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Josephine Linggar8

Deze aflevering verplaatste ons even naar het decor van Bali en Java, hun traditionele ceremoniën en dansen. Weet dat Indonesië een immens groot land is met een grote verscheidenheid aan volken en culturen. Later dus gegarandeerd meer van dit. Aziatische kunst heeft zoveel te bieden en wij Westerlingen hebben nauwelijks een idee. Laten we het daarom samen ontdekken.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Vrouwen van Indonesië,

Josephine Linggar schildert momenteel fulltime en woont in Jakarta.

 

Eerdere Schoonheid op Trefpunt: Pramod Kurlekar

Roger Stassen
Over Roger Stassen 136 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*