Op zoek naar Schoonheid in Azië: Feng Changjiang

Dat ik als kind al de kiemen in mij droeg van het volwassen exemplaar Aziëfanaat die ik nu geworden ben, wordt me steeds meer duidelijk. Was er een Chinese of Japanse film op tv, uiteraard met zwart-wit beeld van destijds, dan stond het kleine broekventje Roger er met open mond naar te staren. Begreep ik iets van het verhaal? Nee maar die vrouwen, ach die vrouwen! Slank waren ze en ze hadden fijne gelaatstrekken als poppetjes, met van die mooie ogen en ze maakten zulke sierlijke elegante bewegingen. Werd het broekventje toen al verliefd? Speelden te vroege hormonen hem parten?

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Feng Changjiang

Ik kreeg een flashback van die periode toen ik tijdens mijn zoektocht voor deze reeks Feng Changjiang ontdekte. En ja, Feng ziet ze ook graag. Ook hij is gefascineerd door Oriëntaalse godinnen net als dat kleine ventje uit het Vlaanderen van begin jaren 60. Feng Changjiang heeft een stijl ontwikkeld waarin je schoonheid vangt. Zijn vrouwelijke portretten zijn elegant en gracieus en verzadigd van Aziatische charme. Elke kunstenaar tracht een eigen herkenbare stijl te ontwikkelen en daar is hij wonderwel in geslaagd. Ja toch!? Enfin oordeelt u zelf.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Feng Changjiang

Hij werd geboren in de oude stad Xian in 1943. Was lid van de verenigde Chinese artiesten, de vereniging van Chinese kalligrafie en schilders en een tijdlang decaan van het Shanxi Art Institute. Hevig geïnteresseerd in het vak leerde hij zichzelf schilderen. Pas toen hij dertig was ging hij zich vervolmaken bij Mr Pan Jiezi, een beroemd schilder en kunsthistoricus. Daar leerde hij het fijne traditionele penseelwerk en het gebruik van felle kleuren. De weg tot het ontwikkelen van de vaardigheden en stijl die hem tot de kunstenaar maakten die hij vandaag is, was lang. Nu is hij een gerespecteerd en gelauwerd artiest in China zelfs en ondanks het feit dat hij zich sinds 1997 in New York vestigde.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang3

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang4

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang5

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang6

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang7

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang7

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang8

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang9

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang10

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang11

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang12

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang13

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Feng Changjiang14

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

5 Comments

  1. Perfektie van de penseelstreken. Doet me denken aan de Art Deko style, maar dan véél verfijnder. Dankjewel voor de oogstrelende beelden.

  2. Door een technische fout bij de redactie is een groot aantal afbeeldingen in het artikel van Roger Stassen over Feng Changjiang weggevallen. Daarvoor onze excuses. Wie de gracieuze Aziatische godinnen alsnog wil aanschouwen, verwijzen we naar het artikel “Op zoek naar Schoonheid in Azië: Feng Changjiang”. Daar staat de complete serie Aziatische schoonheden in al hun bevalligheid. Een lust voor het oog.

  3. Mooi zijn ze zeker. Maar uit welke periode stammen deze werken? Was het nadat hij zich in New York vestigde. Ik zie in de houdingen (en ook in de gezichten) veel westerse trekken.

    • Prima observatie Antonin. Hij was 54 toen hij emigreerde en de meeste werken die ik vond zijn van latere datum. Culturen beïnvloeden elkaar. Denk maar aan het Japonisme in Europa eind 19de eeuw (opkomst impressionisme). Feng werd een Chinese Amerikaan of misschien wel een Amerikaans Chinees.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.