Op zoek naar schoonheid in Azië. De obsessie van Wei Dong

Wei Dong werd geboren in 1968 in Binnen-Mongolië, China. Hij behaalde een BA in Schone Kunsten aan het Department of Fine Arts, Capital Normal University, China in 1991 en verhuisde datzelfde jaar naar de Verenigde Staten.
Roger Stassen, Obsessie, Wei Dong, Schoonheid Azië
Een persoonlijke obsessie met het vrouwelijk lichaam is een van de vele complexe interesses van Wei Dong. Opgegroeid in China onder het toeziend oog van Mao’s rode wacht werden seksuele fantasieën en vrijheden met geweld onderdrukt.
Roger Stassen, Wei Dong, Obsessie, Schoonheid
RFoger Stassen, Wei Dong, Collage, Schoonheid
Socialistisch realisme was de standaard in kunstacademies van die tijd, en daardoor was elke hint van seksuele of erotische expressie taboe.
Roger Stassen, Wei Dong, Obsessie, Schoonheid Azië

Roger Stassen, Wei Dong, Schoonheid Azië
Toen Wei Dong in 1991 in de Verenigde Staten arriveerde, kreeg hij als jonge volwassene de tot dusver ongekende vrijheid zijn onderdrukte obsessie voor erotiek vorm te geven. Hetgeen in de westerse wereld al eeuwenlang nooit een taboe was geweest kon nu ineens voor de jarenlang in een keurslijf gedwongen kunstenaar.

Roger Stassen, Collage, Wei Dong, Schoonheid
Ooit zei hij: “Ik schilder de gezichten en lichamen van anderen, maar het is vooral een heel persoonlijke ervaring … over mijn perceptie van andere mensen, mijn eigen gevoelens. Ik zie mezelf zelfs in bepaalde figuren.”
Roger Stassen, Wei Dong, Schoonheid in Azië, Figuren
Roger Stassen, Wei Dong, Vrouwenfiguur, Schoonheid
Opvallend zijn alleszins de steeds terugkerende “rode garde” figuren die we kunnen opvatten als een afrekening met de censurerende overheid. Ook zijn worsteling met de op overmatig consumeren gebaseerde cultuur van de Verenigde Staten zie je in zijn werk.
Roger Stassen, Wei Dong, Obsessie, Schoonheid in Azië
Verder laten we het maar best over aan ieder persoonlijk om zelf te interpreteren, te fantaseren of verborgen boodschappen te ontdekken.

Meer Schoonheid op Trefpunt: Oriëntaalse schoonheden

Roger Stassen
Over Roger Stassen 118 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*