Op zoek naar schoonheid in Azië: Dang Van Can

Ten zuidwesten van Ho-Chi Minh-stad (het vroegere Saigon) in de provincie Vinh Long werd in 1957 Dang Van Can geboren. Het is de regio waar de Mekong, een van de machtigste Aziatische rivieren, zich afsplitst in verschillende armen om zo de Mekongdelta te gaan vormen. Een land van water en van vredige dorpjes ook, tenminste nu, nadat de oorlog zo langzaam aan vergeten wordt.

Hij moet die oorlog bewust hebben meegemaakt, dat kan niet anders. Dang Van Can was immers achttien in 1975 toen de Vietcong (na het afdruipen van de verslagen en vernederde Amerikanen) het volledige land overnamen. In 1976, amper een jaar later, begint hij als illustrator bij lokale kranten en tijdschriften. Opmerkelijk toch als je zo jong bent.

Zijn stijl is eenvoudig, idyllisch en vredig. Hij brengt ons naar de dorpjes langs de rivierarmen uit zijn geboortestreek. Je ziet vrouwen in traditioneel Vietnamese Ao Dai kledingstijl in lieflijke poses, dorpstafereeltjes, marktscenes, spelende kinderen, aanmerende prauwen, kortom het lijkt wel het paradijs. Hij gebruikt op een geraffineerde wijze soms zeer ongebruikelijke kleuren en vormen, maar het resultaat is subliem.

Het heeft iets van dichterlijk schilderen. Ik vraag me af (maar dat is persoonlijk) of dit een gevolg is van oorlogstraumas. Misschien is helen van de verschrikkingen uit het verleden enkel mogelijk door idyllische schilderijen te maken. Voor hemzelf maar ook voor zijn landgenoten die dit werk zien.

Dang Van Can is lid van de Vietnam Fine Arts Association. Zijn werk is over de hele wereld verspreid, opgekocht voor privecollecties of gallerijen.

Onlangs ben ik gestart met een Facebookpagina: KUNST IN AZIË.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

2 Comments

  1. 4,641 miljard mensen wonen er in Aziė volgens recente cijfers. Er moeten bijgevolg een hele hoop creatievelingen te vinden zijn bij hen en dankzij het wereldwijde web lukt dit vrij aardig. Ik selecteer volgens mijn eigen createria van datgene wat ik mooi vind maar smaken verschillen, dat besef ik maar al te goed. Daarom is het zo leuk wanneer iemand reageert. Heel erg bedankt Berthy.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*