Op zoek naar schoonheid in Azië. Chie Yoshii


Roger Stassen, Schoonheid Azië, Chie Yoshii

Er zijn kunstwerken die je bewondert omwille van het superieure vakmanschap waarmee ze “geschapen” werden. Andere doen je heerlijk wegdromen en fantaseren. Nog andere zijn zo mooi om te bekijken dat ze je, bij wijze van spreken, naar lucht doen happen of goozebumps bezorgen.. Sommige artiesten slagen erin om al die emoties, gevoelens en belevingen samen vrijwel voortdurend op te wekken. Laat me u daarom nu Chie Yoshii voorstellen.
Roger Stassen, Schoonheid, Chie
Roger Stassen, Schoonheid, Chie
Chie Yoshii (1974) werd geboren in Kochi (een prefectuur op het eiland Shikoku) Japan. Ze verhuisde naar de U.S,A. waar ze in 2000 haar Bachelor of Fine Arts aan het Massachusetts College of Art voltooide. Daarna werd ze gedurende zes jaar (2002-2008) leerling bij de internationaal gewaardeerde realistische schilder Adrian Gotlieb. Momenteel woont en werkt ze in Los Angeles.
Roger Stassen, Schoonheid Cie
Roger Stassen, SchoonheidChie4Chie Yoshii haalt haar inspiratie uit mythologie en psychologie en dat merk je in al haar werken. De raadselachtigheid die je als betrachter van haar schilderijen ervaart wordt veroorzaakt door tegenstrijdigheden. Nieuw vs nostalgie, onschuld vs seksualiteit, kracht vs kwetsbaarheid. Het zijn weerspiegelingen van hoe complex onze psyche is. Mythes zijn vol van symboliek en archetypen. Carl Gustav Jung (1875-1961) en zijn theorieën over het collectieve onderbewustzijn zijn onloochenbaar in haar werk geslopen.

  • Roger Stassen, Schoonheid Chie5

Roger Stassen, Schoonheid Chie6
“Net zoals bijen weten te dansen zonder te leren, erven we allemaal beelden = archetypen in ons collectieve onderbewustzijn. Ik begrijp de theorie van Jung op deze manier”, zegt ze tijdens een interview voor het Miroirmagazine.

Een ding staat buiten kijf: het blijft zondermeer belangrijk wat je zelf ervaart als kunstliefhebber.
Roger Stassen, Schoonheid Chie7Toen ik haar werk voor het eerst zag wist ik dat ze met stip in mijn lijstje zou staan van favoriete Aziatische artiesten. Ik zag schoonheid waarnaar ik in deze reeks zo naarstig op zoek ben.
Chie, jouw werk is overweldigend, je zit voortaan in mijn onder- tussen- en bovenbewustzijn…
Roger Stassen, Schoonheid Chie8
Roger Stassen, Schoonheid Chie9


Roger Stassen
Over Roger Stassen 128 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

  1. Roger, je schrijft ‘wegdromen en fantaseren’ en dat is inderdaad wat je met deze
    fraaie aflevering gaat doen. Deze bewaar ik voor zondag-ochtend, daar past het goed bij zo vind ik…… Het is geweldig dat je deze kunst met dit weblog deelt.

    Berthy, Chiang Mai.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*