Op zoek naar Schoonheid in Azië: Het Calcutta van Purnendu Mandal


Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 1

“Voortschrijdende inzichten” kunnen enkel gedijen in een open geest. Gebrek aan openheid leidt nu eenmaal tot verstarring. Dat kan je je in een zoektocht naar schoonheid niet permitteren. Vol ver- en bewondering kijken en genieten naar scheppende creativiteit, daar gaat het om.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 2

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 3, Calcutta,

Neem nou deze Indiase artiest die zich in zijn werk bijna uitsluitend toelegt op het leven in de miljoenenstad Kolkata (Calcutta). Een thuis voor 14,7 miljoen West-Bengalezen en dat woordje “thuis” zegt het helemaal. Wat voor anderen een onleefbare, beklemmende, nerveuze, vervuilde, lawaaierige stad is, is voor hen de plaats waar ze opgroeiden, familie, vrienden en werk hebben. Zo klaar als een klontje: een inwoner ziet zijn omgeving vanuit een ander perspectief dan een reiziger.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 4

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 5, Calcutta,

Purnendu Mandal werkt in olie- en acrylverf op canvas. Typisch voor hem is dat hij de stad veel en graag afbeeldt tijdens of na hevige regens, schemering of nacht. Niet de gemakkelijkste omstandigheden dus, maar ja moessonregens zijn realiteit in tropische regio’s. Dan leeft Calcutta een fractie trager. Er is minder verkeer en enkel diegenen die niets anders kunnen moeten zich verplaatsen. Die specifieke omstandigheden zien we hier.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 6

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 7
Linksboven Purnendu Manda

Visuele effecten als veranderende kleurschakeringen door regenvlagen en -druppels, mist, de reflecties van het natte wegoppervlak, worden in een impressionistische stijl meesterlijk op doek vastgelegd.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 8

Een ding is zeker, een ding staat vast. Schoonheid schuilt in alles, zelfs in stomende grootsteden tijdens moessonregens. Dat is me duidelijk geworden.

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 9, Calcutta,

Roger Stassen, Op zoek naar Schoonheid in Azië, Purnendu Mandal 10, Calcutta,

Purnendu Mandal werd geboren op 10 januari 1980 in het district Malda, West-Bengalen, India en volgde zijn kunstopleiding aan het Government College of Art & Craft, Kolkata.

 

Meer Schoonheid in Azië op Trefpunt: Kleurenpalet van Ali Ne’ma

Roger Stassen
Over Roger Stassen 135 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*