Op zoek naar Schoonheid in Azië: ballerina’s en slanke vrouwen

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 2

 

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 1

Vereenvoudigde afbeeldingen van ballerina’s, slanke vrouwen in Ao Dai-jurken, naakten, muzikanten en schoolmeisjes op een vlakke ondergrond van kleur… zo zou je het werk van Nguyen Thanh Binh kunnen omschrijven… om even later te begrijpen dat dit vereenvoudigen nu juist de charme en de schoonheid van zijn werk “in de verf zet”.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 4

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 3, Slanke vrouwen,

“Less is more” begreep hij al vlug. Dit besef spruit voort uit zijn voorliefde voor Haiku-gedichten. Deze traditionele Japanse poëzievorm telt enkel drie regels waarvan de eerste 5 woorden, de tweede 7 en de derde opnieuw 5 woorden telt (al wordt hier al eens van afgeweken). Emoties en ervaringen worden dus gebald en gevangen in een gedicht als in een vingerhoed.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 7, ballerina's,

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 5

Verder haalt hij inspiratie uit klassieke muziek en ballet (zijn dochter is balletdanseres). Erg belangrijk is het gebruik van ruimte. Het maakt integraal deel uit van  zijn werken. De hang naar eenvoud en het zich beperken uit zich ook in kleur. Bruin, wit, beige en grijs zijn de overheersende tinten. Zo ontstaat de typerende elegante minimalistische esthetiek van Nguyen.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 6

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 8, Slanke vrouwen,

Nguyen Thanh Binh werd in 1954 in Hanoi (Vietnam) geboren. Hij studeerde in 1972 af aan het Hanoi College of Fine Art en specialiseerde zich vervolgens in olieverf aan het Gia Dinh National College of Fine Art in Ho Chi Minh City.

Roger Stassen, Op zoek naar schoonheid in Azië, Nguyen Thanh Binh 9, ballerina's,

Dit is deel 39 van een serie, waarin Roger Stassen op zoek gaat naar Schoonheid in Azië. De vorige aflevering vindt u hier.

Over Roger Stassen 157 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*